ua en ru

Суспільство, яке зневажає працю, не може бути цивілізованим, - Медведчук

Суспільство, яке зневажає працю, не може бути цивілізованим. Про це в своєму блозі пише лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Коли в окремих країнах Євросоюзу безробіття серед молоді досягло 25%, уряди не приймали ніяких заходів. Списували на кризу, мовляв, це тимчасово. Потім показники перевищили 40%, потім 50%... наприклад, В Іспанії без роботи 56,5% молодих людей, у Греції - 60%. Причому це дані за літо 2013 року. Судячи з динаміки, восени ситуація змінилася. В гіршу сторону. І тільки тепер влада всерйоз задумалася над вирішенням проблеми", - зазначає Медведчук.

За його словами, люди старшого віку знаходять роботу, і неважливо - за професією чи ні. Мігранти, в тому числі і з нашої країни, теж. Чому ж такий високий відсоток безробітних саме серед молоді? Можна звично кивати на те, що молодим людям складно влаштуватися в житті, а зараз тим більше. Звичайно, складно. Але європейська молодь навіть у кризових умовах знаходиться в привілейованому положенні. Вона освічена, знає мови, їй надають кредити на розвиток бізнесу, спеціально для неї створюють робочі місця. Та й, зрештою, не знайшов роботу у своїй країні - перед тобою відкрита вся Європа.

"Але не тут-то було. Молоді європейці просто не хочуть працювати. Простіше сидіти на виплаті з безробіття, на шиї у працюючих батьків і сприймати благополуччя як щось само собою зрозуміле. Звичайно, це спостерігається не в усіх країнах Європи, але як раз в тих, які найбільше вражені економічною кризою. Вона тільки на руку тим, хто не бажає працювати.

А як справи у нас? Офіційні дані говорять про те, що безробітних в Україні близько 2%. І поки ситуація не настільки критична, як у Європі, давайте краще уважніше придивимося до підростаючого покоління. Чи не вкладаємо ми в душі своїх дітей те, що завтра або післязавтра перетворить їх у ледарів?

Заради експерименту увімкніть телевізор. Що там може побачити молодь? Де ідея праці, без якого не витягнешь і рибку зі ставка? Хіба що, подивившись пісенні, танцювальні та їм подібні шоу, стає зрозуміло, які зусилля докладають учасники для досягнення успіху.

Фільми? Я насилу пригадую, щоб в тих фільмах, які зараз показують по ТБ, возвеличувалась праця. Новини? Це було б смішно, якби не було так сумно. Документальні передачі? У кращому випадку це буде передача на історичну тематику.

Ми не говоримо підростаючому поколінню головного: щоб чогось досягти, треба працювати. А якщо хочеш досягти багато, треба багато працювати. Так було і так буде завжди", - вважає Медведчук.

У деяких країнах Європи спробували це нівелювати - тепер перед ними втрачене покоління, прогодувати яке не виходить навіть спільними зусиллями ЄС. Поки не пізно, треба зруйнувати у нашої молоді ілюзії щодо "цивілізованого" європейського суспільства. Не може таким бути суспільство, яке зневажає працю, вважає його нецікавим і неблагородним заняттям. І більш того - нав'язує іншим ці "європейські цінності", зазначає Медведчук.