ua en ru

Громадські організації закликали фармкомпанії знизити ціни на ліки на тендерах до рівня 2013 р

Профільні громадські організації закликали фармацевтичні компанії, які беруть участь у тендерних торгах по державним закупівлям, знизити ціни на ліки до рівня 2013 року. Про це повідомив голова благодійного фонду "Пацієнти України" Дмитро Шерембей.

За його словами, ряд фармкомпаній, які беруть участь у тендерах по закупівлі державою життєво необхідних ліків, підняли ціни на препарати на 30-200%.

"У цьому році, коли у нас йде війна, коли у нас немає грошей, коли Україна знаходиться на шляху певної еволюції і вибору, фармкомпанії додумалися підняти вартість препаратів на деякі позиції до 200%. Хочу зауважити, не на 2%, не на 10%, а на 200%. ... У нас просто забирають можливість вижити в Україні", - заявив Шерембей.

Серед компаній, які безпідставно завищили ціни, Шерембей назвав MSD, Astellas, Novartis, Medac, Baxter, Lumier-Pharma, Janssen і українську "Дарницю".

При цьому він нагадав, що навесні цього року громадські організації спільно з фармкомпаніями і представниками Міністерства охорони здоров'я провели круглий стіл, на якому обговорили можливість залишити ціни на ліки для держзакупівель на рівні 2013 року.

""Тоді підписали відразу ж на заході 70% компаній. Але за фактом лише третина цих компаній виконали умови і залишили ціни на рівні 2013 року", - повідомив Шерембей.

У зв'язку з цим громадські організації мають намір розіслати фармацевтичним компаніям, які завищили ціни на ліки, листи з закликом залишити ціни на рівні 2013 року. До листа вони вклали таблетки, пофарбовані в золотий колір, демонструючи таким чином, що фармкомпанії намагаються продати державі таблетки по ціні золота.

"Коли препарати перетворюються, по суті, в золото, і у тебе не вистачає грошей не для того, щоб просто поправити здоров'я, а щоб купити ліки, які врятують твого рідного чоловіка, - ти стаєш перед важким фактом: як добути таку кількість грошей? Сьогодні перед цим вибором стоїть вся Україна", - зазначив голова благодійного фонду "Пацієнти України".

При цьому громадські діячі стверджують: якщо компанії не переглянуть свою позицію, вони не можуть продовжувати працювати на території України. "Ми докладемо максимум зусиль, щоб навіть їх офісу тут не було", - заявив Шерембей.