ua en ru

Громадськість повинна приймати участь у обговоренні реформи вугільної галузі, - експерти

Реформа вугільної галузі повинна виноситися на широке громадське обговорення, інакше вона може призвести до корупції та жахливих соціальних наслідків. Так вважають експерти вугільної галузі та громадські активісти, повідомляє Deutsche Welle.

Проблема ж у тому, що реформу проводять кулуарно. Експерти, профспілки, громадськість шахтарських містечок і, власне, самі шахтарі будуть лише її пасивними свідками, зазначив співавтор проекту "Громадський контроль за діяльністю органів виконавчої влади у сфері реструктуризації вугільної галузі в Україні" Станіслав Федорчук.

Тим часом громадськість не лише хоче знати, скільки коштів виділяється, зокрема, на створення нових робочих міст для шахтарів, яких звільнять після закриття шахт, а й контролювати, наскільки прозоро ці кошти розподілятимуться, каже С.Федорчук.

У рамках проекту "Громадський контроль" передбачено проведення соціологічних опитувань шахтарів щодо їхньої оцінки дій уряду, підкреслив експерт.

С.Федорчук нагадав про сумний досвід "реструктуризації" вугільної галузі, яка "призвела до вмирання шахтарських поселень", а безробітні шахтарі знайшли собі "нову" роботу на нелегальних копанках.

Відзначимо, реформа, розрахована на п'ять років, передбачає, що збиткові підприємства мають бути ліквідовані, а перспективні - перейти в приватну власність. Практичні кроки з реформування галузі мають розпочатися з 2011 р. До кінця ж 2010 р. Мінвуглепром повинен визначити основні кроки реформи та спрогнозувати подальший розвиток вугільної галузі.