ua en ru

Загальна вартість житла у США в 2012 р. виросте на 6%, - аналітики

Після п'ятирічного спаду на американському ринку нерухомості намітилося зростання. Загальна вартість житла в 2012 році виросте на 6%, прогнозує галузева дослідницька компанія Zillow. Вперше з 2005 року сектор, з якого почалася минула світова фінансова криза, внесе позитивний внесок до зростання економіки США, розраховують експерти.

Загальна вартість житлової нерухомості в США за 2012 рік збільшиться на 6%, до 23,7 трлн дол., вважають економісти Zillow. Зростання показника на 1,3 трлн дол. стане першим з 2006 року (докладніше за див. графік). До цього починаючи з 2007 року американське житло нестримно дешевшало - в цілому майже на 7 трлн дол. Цей ринок в грошовому виразі скоротився на чверть, а наслідки відчув на собі весь світ - через облігації, забезпечені іпотечними кредитами, які акумулювали на своїх балансах провідні міжнародні фінансові компанії.

"У 2012 році житловий ринок дійсно пішов на поправку, оскільки небувала раніше доступність житла і стійкий інтерес інвесторів допомогли збільшити попит", - відзначив головний економіст Zillow Стен Хамфріс. Доступність житла окрім цін, що впали, на ринку забезпечили дії ФРС: у вересні цього року вона оголосила про щомісячну скупку іпотечних облігацій на 40 млрд дол. В результаті минулого тижня середня ставка по 30-річних кредитах, за даними іпотечного агентства Freddie Mac, минулого тижня дорівнювала 3,32% - всього на 0,01 п.п. вище за історичний мінімум, досягнутого в кінці листопада. Експерти вважають, що наступного року вона може знизитися ще більше.

Про те, що ринок житла почав відновлюватися, підтверджує і інша статистика. Обсяг виданих дозволів на будівництво нових будинків виріс у листопаді до максимального рівня за 4,5 роки, а з початку року - в цілому на 27%, повідомило Міністерство торгівлі США. Продажі будинків на вторинному ринку виросли в листопаді на 2,3% в порівнянні з попереднім місяцем і на 11% до того ж місяця минулого року, підрахували аналітики, опитані Bloomberg. А упевненість будівельних компаній в ринку малоповерхової житлової нерухомості в грудні виросла до максимального з квітня 2006 року рівня.

Читайте також: Обсяг продажів будинків на вторинному ринку житла в США в листопаді виріс на 5,9% - до 5,04 млн