ua en ru

В ОБСЄ заявили про невиконання угоди про відведення озброєнь на Донбасі

В ОБСЄ заявили про невиконання угоди про відведення озброєнь на Донбасі Фото: Олександр Хуг

Відведення військ визначено в рамковій угоді Тристоронньої контактної групи

Заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг вважає, що на ділянках відведення військ залишаються озброєння, отже умови рамкової угоди не виконані. Про це Хуг розповів під час брифінгу у п'ятницю, 30 вересня, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами Хуга, минулого тижня спостерігачам ОБСЄ 16 разів відмовили в доступі до трьох ділянок, з яких повинні відвести озброєння. Йдеться про ділянки в районі населеного пункту Станиця Луганська, між Золотим і Первомайським, а також між Петровським і Богданівкою.

"Спостерігачі систематично намагалися моніторити ситуацію на цих ділянках. Я супроводжував деякі з цих патрулів, намагаючись отримати доступ. Але нам не було надано повний і безперешкодний доступ. Сторони неодноразово зривали доступ моніторів ОБСЄ до цих трьох дільницях", - повідомив Хуг.

Представник ОБСЄ припустив, що перешкода роботи спостерігачам ОБСЄ свідчить про те, що на ділянках відведення військ залишаються озброєння.

Хуг нагадав, що рамкові угоди передбачають патрулювання і дистанційне спостереження на цих ділянках і повне припинення вогню протягом 7 днів.

Зазначимо, що рамкові угоди були підписані 21 вересня.

Нагадаємо, в Генштабі ЗСУ повідомили, що сепаратисти порушують режим тиші на ділянках для відводедення військ.