ua en ru

ОБСЄ зафіксувала зникнення важкої зброї з місць зберігання на Донбасі

ОБСЄ зафіксувала зникнення важкої зброї з місць зберігання на Донбасі Фото: спостерігачі спецмиссии ОБСЄ на Донбасі

Спостерігачі також зафіксували обстріли тривають

Члени Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ на Донбасі зафіксували зникнення кількох одиниць важкого озброєння з майданчиків зберігання проросійських бойовиків і української армії. Про це йдеться в щоденному звіті місії, опублікованому 30 травня.

У звіті наголошується, що спостерігачі СММ відвідали 14 майданчиків, на яких сторони конфлікту повинні зберігати важкі озброєння, відведені від лінії зіткнення, згідно з мінськими угодами.

П'ять майданчиків належали самопроголошеної ДНР. Причому на трьох з них спостерігачі не дорахувалися 6 самохідних гаубиць 2С1 "Гвоздика" і 2 гаубиць Д-30. З приводу зниклих систем, представники ДНР заявили, що вони переміщені в район на південь від Тернового, що в доповіді оцінюється як порушення мінських угод. На два майданчики, що належать ДНР, спостерігачів просто не пустили.

На двох майданчиках, які належать самопроголошеної ЛНР експерти недорахувалися дев'яти РСЗВ "Град". Представники сепаратистів заявили, що вони переміщені на полігон поблизу Дебальцеве, в безпосередній близькості від лінії поділу сторін.

На семи майданчиках, де важкі озброєння зберігають українські військові спостерігачі СММ ОБСЄ не виявили в загальній складності сім гаубиць 2А65 і шість РСЗВ "Град".

ОБСЄ також констатувала, що сторони конфлікту не завершили відведення озброєнь від лінії протистояння. На території ДНР були виявлені танки і БМП, а на території, контрольованій українською армією - засоби ППО.

Спостерігачі також зафіксували обстріли тривають. Тільки в районі Донецька експерти почули 29 травня 179 вибухів.

Нагадаємо, напередодні глави МЗС України і Німеччини закликали забезпечити повний доступ ОБСЄ на Донбасі.