ua en ru

В ОБСЄ закликали приступити до розмінування населених пунктів на Донбасі

В ОБСЄ закликали приступити до розмінування населених пунктів на Донбасі Фото: Мартін Сайдик (unmultimedia.org)

Сайдік і Апакан зробили спільну заяву

Спецпредставник ОБСЄ в тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі Мартін Сайдік в спільній заяві з головою Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні послом Ертугрулом Апаканом закликали приступити до невідкладного та повного гуманітарного розмінування населених пунктів та пунктів пропуску. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на білоруське видання "БЕЛТА".

"Як відомо, 30 вересня під Горлівкою в результаті підриву на міні загинули троє дітей, одна дитина була поранена. У той же день ще один підліток отримав поранення внаслідок обстрілу в Старомихайлівці. Очевидно, що є необхідність вжити термінових заходів з гуманітарного розмінування. У цьому зв'язку ми з послом Ертугрулом Апаканом розробили спільну заяву. Ми серед іншого закликаємо сторони приступити до невідкладного та повного гуманітарного розмінування населених пунктів та пунктів пропуску", заявив Сайдік.

Крім заклику до розмінування, там міститься вимога про оповіщення населення про зони ризику і про ділянки, які вже розмінували, за допомогою адекватних засобів інформування.

Також нагадується і про те, що згідно з мінськими угодами всі сторони зобов'язалися здійснювати протимінний діяльність. Зазначається, що на засіданні ТКГ комплекс питань по розмінуванню був у центрі уваги ТКГ та її робочої групи з безпеки. Також обговорювалися додаткові заходи щодо забезпечення режиму припинення вогню. Економічна підгрупа продовжила обговорення актуальних питань водопостачання, пов'язаних з системами "Карбоніт" і "Вода Донбасу". Були обговорені подальші кроки по ремонту Южнодонбаського водопроводу і промислової зони Авдіївка. Мартін Сайдік зазначив, що це своєрідний прорив, тому що ці питання не вирішувалися місяцями.

Нагадаємо, Леонід Кучма завершив роботу Тристоронньої контактної групи по Донбасу в Мінську. Раніше РБК-Україна повідомляло, що Кучма вважає недоцільним перенесення переговорів з Мінська.