ua en ru

В ОБСЄ занепокоєні неефективністю розслідувань злочинів проти журналістів в Україні

В ОБСЄ занепокоєні неефективністю розслідувань злочинів проти журналістів в Україні Фото: Дуня Міятович

Правоохоронці досі не розкрили справи вбивства Георгія Гонгадзе та Павла Шеремета

Рада Європи, Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) та Європейська федерація журналістів занепокоєні незадовільними результатами розслідувань злочинів проти журналістів в Україні. Про це повідомляє DW.

Європейські організації наголошують, що Українські правоохоронці досі не встановили замовників вбивства засновника "Української правди" Георгія Гонгадзе у 2000 році та не знайшли тих, хто влітку 2016 року вбив українського журналіста Павла Шеремета.

"Нам кажуть: завтра, через тиждень, через місяць. Ніхто не оспорює, що частина розслідування має бути конфеденційною, але ж громадськість взагалі нічого не знає про хід розслідування", - сказала представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович.

3 лютого вона виступила на міжнародній конференції "Безпека журналістів як обов’язкова умова для вільних ЗМІ: свобода слова і громадський порядок" в Києві.

За даними Генеральної прокуратури України, минуло року було зареєстровано 222 кримінальних провадження щодо порушень прав працівників ЗМІ. Та лише 23 кримінальних справи у результаті було передано до суду.

"Треба зважати на те, що українські правоохоронці працюють в складних умовах: тільки за січень 2017 року в країні на 27 відсотків зросла кримінальна злочинність. На це впливає і війна, і економічна, ситуація, і ще й МВС реформується. У нас в складі Нацполіції вакантні 20 тисяч робочих місць", - сказав директор Департаменту комунікацій Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко.

Нагадаємо, медикам вдалося врятувати зір журналісту, пораненому в Авдіївці.