ua en ru

ОБСЄ до 31 січня продовжила мандат СММ на двох пунктах пропуску на кордоні з РФ, - МЗС

ОБСЄ до 31 січня продовжила мандат СММ на двох пунктах пропуску на кордоні з РФ, - МЗС Фото: ОБСЄ

Відповідно до Мінського протоколу підписанти взяли на себе зобов’язання забезпечити постійний моніторинг українсько-російського державного кордону

Постійна Рада Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) схвалила Рішення щодо продовження мандату Спеціальної моніторингової місії (СММ) спостерігачів ОБСЄ на двох прикордонних пунктах пропуску на російській стороні українсько-російського державного кордону до 31 січня 2016 року. Про це повідомляє прес-служба Міністрества закордонних справ (МЗС) України.

"17 вересня 2015 року Постійна Рада ОБСЄ схвалила Рішення щодо продовження мандату Місії спостерігачів ОБСЄ на двох прикордонних пунктах пропуску на російській стороні українсько-російського державного кордону до 31 січня 2016 року", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що відповідно до Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, всі його підписанти, включаючи Російську Федерацію, взяли на себе зобов'язання забезпечити постійний моніторинг українсько-російського державного кордону та його верифікацію з боку ОБСЄ, разом зі створенням зони безпеки у прикордонних районах України та РФ.

Разом з тим, зазначається, що українська сторона висловлює жаль з приводу триваючого небажання російської сторони поширити мандат Місії спостерігачів ОБСЄ на двох прикордонних пунктах пропуску на російській стороні українсько-російського державного кордону на інші пункти вздовж російсько-українського державного кордону у районах, що прилягають до Донецької та Луганської областей.

"Така позиція російської сторони не може розцінюватися інакше як проведення послідовної політики, спрямованої на подальше приховування від міжнародної спільноти очевидних свідчень про пряме втручання РФ у конфлікт на Донбасі, у тому числі шляхом поставок важких озброєнь, військової техніки, регулярних військ та найманців", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ОБСЄ закликала притягнути до відповідальності замовників вбивства Гонгадзе.