ua en ru

Зверненням до КСУ ПР хоче отримати можливість перенести вибори в Києві на 2015 р., - екс-член ЦВК

Партія регіонів звернулася до Конституційного суду України, щоб той виніс рішення про те, що вибори в Києві можуть бути проведені не раніше 2015 р. Про це народний депутат України з фракції "Батьківщина", екс-член ЦВК Руслан Князевич заявив журналістам у парламенті, передає кореспондент РБК-Україна.

"Справа в тому, що за останні кілька років у Києві при діючій Київраді та в умовах, коли немає чинного міського голови, ми взагалі знаходилися в процесі конституційно-правової турбулентності. Постійно міняли законодавство і в тому числі, що стосувалося часу проведення та термінів проведення виборів. Сьогодні проблема в тому, які вибори проводити. Це мають бути чергові або позачергові вибори, і як на мене, то основна мета такого подання (в КСУ) як раз розтлумачити, що всі чергові вибори в Україні, відповідно до чинної Конституції, можуть одночасно проводитися в жовтні 2015 р. Будь-які інші чергові вибори в цей період часу між 2010 і 2015 рр. проводитися не можуть. В цьому, я думаю, суть подання і, очевидно, на це вийде Конституційний суд", - сказав Князевич.

Також Князевич висловив занепокоєння тим фактом, що ПР пропонує ухвалити постанову про призначення дати виборів у Києві на 2 червня тільки в першому читанні, що суперечить регламенту. "Згідно з регламентом постанови приймаються в цілому. А як виняток можуть прийматися за основу і, відповідно, в першому і в другому читанні тільки в тому випадку, якщо на це є рішення парламенту. А зараз є спроба проголосувати без рішення парламенту в першому читанні й відкласти в довгий ящик. Мета цього зрозуміла: за цей період часу буде рішення КСУ, яке по-іншому їх юридичну логіку змінить і зробить неможливим голосування за цю постанову в цілому", - зазначив також Князевич.

Також Князевич відзначив, що у випадку, якщо вибори в Києві будуть призначені на 2 червня в першому читанні, це не стане приводом для проведення виборів. Так, на запитання, про те, чи дійсно якщо парламент ухвалить сьогодні дане рішення в першому читанні, воно нічого не дасть, Князевич зазначив: "Абсолютно. Це рішення не буде прийнятим".

Князевич уточнив, серед іншого, що різниця між черговими виборами, проведення яких передбачено в проекті постанови від фракції "Удар" і за яке передбачається голосування в парламенті, й позачерговими, які можуть проводиться між 2010 і 2015 рр., полягає в терміні повноважень. "Термін повноважень тих, хто обирається на позачергових виборах - лише до чергових виборів, а термін повноважень тих, хто (обирається на чергових виборах) - 5 років", - сказав парламентарій.

Читайте також: Рада ніяк не може почати розгляд питання про призначення виборів у Києві