ua en ru

Оборонний бюджет США збільшує допомогу Україні та передбачає контроль за використанням, - Маркарова

Оборонний бюджет США збільшує допомогу Україні та передбачає контроль за використанням, - Маркарова Фото: посол України у Вашингтоні Оксана Маркарова (mof.gov.ua)

Ухвалений Палатою представників законопроект про оборонний бюджет США на 2023 рік передбачає 1 млрд доларів у рамках ініціативи щодо гарантування безпеки України. Допомогу було збільшено на 700 млн доларів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням посла України у Вашингтоні Оксану Маркарову у Facebook.

Як зазначила Маркарова, документом передбачено загальне фінансування в розмірі 839 млрд доларів. Для вступу в силу закон має бути ухвалено Сенатом та підписано президентом США. Очікується, що Сенат зможе його узгодити найближчим часом.

За її словами, законопроект вимагає від генерального інспектора (Inspector General) здійснення нагляду за використанням допомоги Україні, а також вимагає звітувати перед Конгресом кожні 6 місяців. Також документ вимагає щоквартальних брифінгів щодо зусиль із поповнення та відновлення запасів тактичних ракет, наданих Україні США, союзниками та партнерами.

Маркарова повідомила, що законопроект також:

  • - передбачає боротьбу з залежністю від російської енергетики, яка вимагає від усіх основних операційних баз у зоні відповідальності Європейського командування США (U.S. European Command Area) ухвалення планів щодо зменшення залежності від російської енергетики, та ставить перед Міністерством оборони США завдання припинити використання російських енергоносіїв в повному обсязі;
  • - вимагає звітування про російські звірства в Україні, операції, пов’язані з російськими фільтраційними таборами, і загрози, спричинені глобальною кризою продовольчої безпеки;
  • - вимагає звітування про зусилля РФ у розширенні своєї присутності та шкідливого впливу в Латинській Америці та Карибському басейні;
  • - вимагає звітування про розгортання Групи Вагнера в Африці та пов’язану з цим дестабілізацію "крихких" держав, напади на цивільне населення та інші злочини, а також зв’язки з російською державою.