ua en ru

Оновлення переліку операцій з РКО зменшить обсяги тіньових переказів, - УКБС

До проекту переліку типових операцій з розрахунково-касового обслуговування (РКО), які не підлягають оподаткуванню, необхідно включити низку операцій, які складають значну частину діяльності фінустанов, що дозволить запобігти збільшенню їх витрат та зростанню вартості послуг для населення, а також зменшить обсяги тіньових переказів. Таку думку висловили експерти Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» в зверненні до НБУ.

«Необхідно зберегти у новому переліку низку операцій РКО, які були включені до аналогічного списку, що втратив чинність 1 січня 2011 р. з прийняттям Податкового кодексу: переоформлення рахунків у національній та іноземній валютах; зміну умов кредитних договорів; операції з депозитарного зберігання та обслуговування акцій; проведення розрахунків на кліринговій основі; виконання операцій за розрахунками з платіжними картками; попередню підготовка готівки для видачі клієнтам; приймання, видача, перерахування готівкових коштів, повторне перерахування у разі невідповідності суми, сортування, пакування банкнот і монет», - йдеться в зверненні УКБС.

Експерти вважають, що збереження цих операцій в оновленому переліку не допустить додаткового навантаження на фінустанови через необхідність суттєвої зміни тарифів, доопрацювання програмного забезпечення та розширення штату для адміністрування податку.

Також, УКБС вважає, що необхідно включити до Переліку операції з переказу коштів без відкриття рахунку. На думку експертів, це обумовлено тим, що в оновленому переліку ця операція відсутня, незважаючи на її значний попит. Адже, приватні грошові перекази пов'язані переважно з тимчасовою або постійною міграцією населення.

«За даними НБУ, у 2010 р. загальні обсяги грошових переказів в Україну із-за кордону було оцінено майже у 6 млрд дол. (4,3% від ВВП). Половина грошових переказів в Україну надійшла через коррахунки банків. Ще 36,3% переказів було здійснено за допомогою міжнародних платіжних систем, і 13% загальної суми (за оцінками НБУ) було ввезено в Україну неформальними шляхами. Невключення до переліку операцій з переказу коштів без відкриття рахунків спричинить їх подорожчання для населення. Це, в свою чергу, збільшить обсяги коштів, що переказуються або ввозяться в Україну неформальними шляхами», - зазначила генеральний директор УКБС Галина Оліфер.