ua en ru

Оприлюднено аудіозапис з причинами продовження закупівель Україною електроенергії з РФ

Незважаючи на теплу осінь і можливість проводити свою електроенергію Україна продовжує закуповувати її в Росії, а через російські поставки блоки українських електростанцій опускають нижче мінвмісту з політичних мотивів. Про це повідомляють українські ЗМІ з посиланням на аудіозапис команд диспетчера НЕК "Укренерго".

Відзначається, що в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України щоразу по-новому пояснюють, навіщо потрібен імпорт з Росії.

Так, за даними ЗМІ, у серпні Володимир Демчишин заявив, що Україна відмовиться від електроенергії з Росії після відновлення власних енергопотужностей. З 26 серпня Україна дійсно припинила імпорт електроенергії, але вже 7 вересня поставки з РФ поновилися. У вересні міністр пояснив імпорт необхідністю накопичити антрацит на складах електростанцій.

Підкреслюється, що сьогодні Міненерго підтверджує, що наявних запасів палива в Україні достатньо. На складах теплоелектростанцій (ТЕС) накопичено 2,5 млн т вугілля, що на 900 тис. т більше, ніж на аналогічну дату 2014 р.

ЗМІ пишуть, що, згідно з прогнозним балансом електроенергії ОЕС України на листопад ось 19.10.2015 р. споживання електроенергії в Україні складе 13 300 млн кВт/год, вироблення українських виробників - 13 965 млн кВт/год.

Відзначається, що в Міненерговугілля прогнозували, що в листопаді виробництво перевищить попит на 665 млн кВт/ч. При цьому все одно заклали імпорт з РФ в обсязі 400 млн кВт/год. В цілому з початку 2015 року в Росії куплено близько 2,2 млрд квтг, пишуть ЗМІ. У серпні-вересні Україна імпортувала 580 млн. квтг. У жовтні поставки не здійснювалися, а з 01 листопада імпорт російської електроенергії відновився.

За даними видання, російський постачальник "Інтер РАО" за 09 місяців 2015р. наростив експорт електроенергії на 40% і збільшив рентабельність постачань. При цьому 58% приросту забезпечили постачання електроенергії в Україну.

Підкреслюється, що електроенергія - продукт, який не можна зберігати. Іншими словами, якщо в системі немає дефіциту потужності, імпортні поставки можуть бути забезпечені тільки за рахунок виведення в простій блоків українських електростанцій, а це означає, що українська економіка і український бюджет недоотримає коштів від українського виробництва.

За словами експерта з питань енергетики Валентина Землянського, виводиться в резерв до 3100 Мвт потужності наших ТЕС, забезпечених паливом.

Вночі 5 листопада диспетчер НЕК "Укренерго" віддав команду Придніпровської ТЕС опустити блоки нижче мінімального складу. ЗМІ дістали аудіозапис команд НЕК "Укренерго", де обмеження роботи Придніпровської ТЕС диспетчер пояснює політичним питанням, пов'язаним із закупівлею електроенергії в РФ.

У ДТЕК у відповідь на запит видання про обмеження роботи блоків відповіли так: Мінімальний склад обладнання теплової електростанції забезпечує запас надійності енергопостачання на випадок виникнення нештатних ситуацій. Для ДТЕК Придніпровської ТЕС такий мінімальний склад - 2 енергоблоки потужністю 150 МВт і один енергоблок потужністю 300 МВт. При такій схемі теплофікаційна навантаження рівномірно розподіляється на два енергоблоки. У свою чергу зупинка одного з них підвищує ризик припинення теплопостачання жителів Дніпропетровська вдвічі, пишуть ЗМІ.

Зазначається, що 9 листопада на брифінгу Володимир Демчишин заявив, що Київ продовжує імпортувати електроенергію у зв'язку з тим, що третій енергоблок Рівненської АЕС був відключений від енергосистем для проведення робіт, пов'язаних з будівництвом ЛЕП 750 кв "Рівненська - Київська".

Міністр також зазначив, що імпорт електроенергії Україна отримує за замикаючого принципу, і одночасно визнав: "У нас багато потужностей, які не використовуються, наприклад, у того ж ДТЕК незавантажених блоків на 2 гігават. У середу, швидше за все, ми перестанемо отримувати будь-електрика з Росії. Це технологічний крок".

За даними ЗМІ, про небезпеку залежності від Росії в поставках енергоресурсів попереджує екс-заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Вадим Уліда. "Якщо не зменшувати вугільну та електроенергетичну залежність від Росії, це держава буде залишати за собою "рубильник". Якщо баланс енергосистеми вираховувати з обліку обов'язкової присутності російської електроенергії, то вона може зникнути в будь-який момент".

Крім цього, у виданні підкреслили, що лобіювання імпорту електроенергії пов'язують з російським бізнесменом Костянтином Григоришиним. Його ставлеником в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості є заступник міністра Олександр Светелік, в НЕК "Укренерго" заступник голови відомства Юрій Касич, пишуть журналісти. В інтерв'ю українським ЗМІ Костянтин Григоришин підтвердив, що рекомендував цих чиновників на посади та є прихильником рішення про імпорт електроенергії з РФ. Схоже, що зазнавши фіаско в скандальній темі постачання трансформаторів для НЕК "Укренерго" за завищеною ціною, Григоришин вирішив заробити на імпорт російської електроенергії.