ua en ru

Оприлюднено указ Порошенко про посилення соцзахисту учасників АТО

Президент України Петро Порошенко затвердив додаткові заходи щодо забезпечення вирішення невідкладних питань соціального захисту та реабілітації учасників антитерористичної операції. Відповідний указ глава держави підписав 18 березня, передає його прес-служба.

Як наголошується в документі, уряд має невідкладно розробити і подати на розгляд Верховної Ради законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів. Зокрема, щодо надання статусу учасника бойових дій особам, які беруть участь у АТО і статусу учасника війни особам, які забезпечують її проведення. Кабмін також повинен забезпечити скорочення термінів розгляду питання про надання статусу учасника бойових дій, учасникам АТО і неухильного їх дотримання.

Ще один законопроект, який повинні розробити чиновники, - про посилення відповідальності керівників підприємств, установ, організацій за невиконання вимог законодавства щодо збереження за працівниками, призваними на військову службу за призовом при мобілізації, в період, місця роботи, посади та виплати заробітку.

Кабінет міністрів, обласні та Київська міська державна адміністрації також мають посилити контроль за дотриманням роботодавцями соціальних гарантій таких військовослужбовців і в разі виявлення порушень вжити відповідних заходів по відновленню порушених прав, наголошується в документі. У разі необхідності зазначені установи повинні сприяти забезпеченню оформлення допомоги по безробіттю демобілізованим з військової служби у найкоротші терміни, надання таким особам послуг з працевлаштування, професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації.

Окремо підкреслюється визначення порядку забезпечення житлом сімей учасників бойових дій, які загинули під час проходження служби в районі проведення АТО, в разі потреби поліпшення житлових умов.

Документом також пропонується внести пропозицію НБУ щодо застосування заходів по здійсненню контролю за дотриманням фінансовими установами законодавства щодо забезпечення соціального захисту військовослужбовців - учасників АТО по обслуговуванню ними банківських кредитів.

За дорученням Президента, Кабінет міністрів спільно з обласними та Київською міською державною адміністрацією також мають затвердити державну цільову програму медичної, соціально-трудової реабілітації і адаптації учасників антитерористичної операції, передбачивши побудова співпраці з міжнародними організаціями щодо створення нових та продовження реалізації існуючих відповідних міжнародних проектів. Відповідні програми повинні бути затверджені і на регіональному рівні.

Вищезазначені органи влади також повинні вжити заходів до запровадження обов'язкового медичного обстеження стану здоров'я демобілізованих учасників антитерористичної операції, надання їм першочергового санаторно-курортного лікування та забезпечення технічними засобами реабілітації. До реабілітаційного процесу у військових госпіталях для ветеранів війни та установах охорони здоров'я повинні залучатися фахівці з фізичної реабілітації.

Кабмін також повинен забезпечити вирішення питання щодо збільшення у цих лікувальних закладах норм грошових витрат на харчування та медикаменти в розрахунку на одного хворого в день.

Серед невідкладних завдань уряду та опрацювання питання створення єдиного державного реєстру учасників бойових дій.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Зазначимо, за останніми даними, статус учасника АТО отримали близько 20 тис. військових.