ua en ru

Обмін валюти за паспортом не може вплинути на контроль за сплатою податків, - експерт

Обмін валюти за паспортом не може вплинути на контроль за сплатою податків. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Обмін валюти за паспортом не може вплинути на контроль за сплатою податків, тому що банк не має права направляти інформацію, яку він отримує за обмінну операцію, будь-кому. Це його відповідальність, і він мусить забезпечувати банківську таємницю. Тільки у випадку, якщо проти конкретної людини розпочата кримінальна справа, тоді податкова може звернутись і отримати інформацію про цю особу", - сказав Сугоняко.

Окрім того, експерт відзначив, що цей закон також не може захистити від відмивання коштів. "Кошти відмиваються у зовсім іншому розрізі, коли готівка переводиться у безготівку. Оцей момент є легалізацією брудних коштів. А коли долар міняється на гривню, або гривня на долар, то ніякого сенсу немає", - пояснив він.

Також, на думку експерта, даний закон може бути вигідним для тіньового сектору економіки. "Це може бути вигідно тому, хто здійснює обмінно-готівкові операції "під дахом", як кажуть. Можливо, це зроблене для того, щоб легальний ринок притлумити, а тіньовий, який здійснюється, в тому числі, за рахунок деяких банків, легалізувати", - додав Сугоняко.