ua en ru

Обкладання операторів мобільного зв’язку новим податком знизить розмір податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів, - учасники ринку

Схвалення законопроекту № 9577 від 9 грудня 2011 р. "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо розширення кола платників збору на обов'язкове державне пенсійне страхування)" зменшить асортимент послуг мобільного зв'язку та знизить розмір податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів, що може призвести до погіршення інвестиційного клімату та інвестиційної привабливості України, вважають провідні мобільні оператори країни. "Київстар", "МТС Україна" і "Астеліт" звернулися з відкритим листом до голови ВР України Володимира Литвина з проханням переглянути пропоновані зміни до закону.

"На наше глибоке переконання, схвалення відповідного законопроекту матиме негативний економічний ефект і для ринку телекомунікацій та держави. Зменшення доходів операторів призведе до зменшення їх інвестиційних можливостей щодо розвитку власних телекомунікаційних мереж та новітніх технологій, як наслідок зменшиться асортимент послуг мобільного зв'язку та задоволення споживчих потреб. Недоотримання прибутків призведе до зменшення податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів від операторів мобільного зв'язку, а підвищення цін на послуги може спричинити зменшення їх споживання, що матиме своїм наслідком зменшення надходжень і до Пенсійного фонду України. Крім того, цей крок стане тривожним сигналом для інвесторів, що може призвести до погіршення інвестиційного клімату та інвестиційної привабливості України", - вважають оператори.

Вони вважають, що запропонований законопроект навряд чи забезпечить вирішення завдань, що ставляться перед ним, а навпаки, може спричинити значне погіршення ситуації, що склалася.

"Станом на сьогодні всі абоненти послуг мобільного зв'язку сплачують до Пенсійного фонду збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 7,5% від вартості послуг. Тобто вартість цих послуг вже є об'єктом оподаткування збором на обов'язкове державне пенсійне страхування. З огляду на зазначене, занепокоєність та непорозуміння викликає намір повторно обкласти послуги мобільного зв'язку ще одним аналогічним збором у розмірі 5% від вартості послуги, який вже повинен буде сплачувати оператор мобільного зв'язку", - зазначили в листі голови компаній.

Нагадаємо, законопроект № 9577 від 9 грудня 2011 р. передбачає введення для всіх операторів мобільного зв'язку додаткового збору в розмірі 5% від вартості наданих послуг, який буде спрямовуватись до Пенсійного фонду України на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.