ua en ru

Уламки вантажного корабля "Прогрес" впали на Алтаї

Уламки вантажного корабля "Прогрес М-12М" впали в тайзі - в Чойському районі Республіки Алтай. Як повідомили в районній адміністрації, вибух був чутний на відстані близько 100 км. Жертв і руйнувань на землі немає. У прес-службі МНС по Республіці Алтай повідомили: "У 16:25 за київським часом від Росавіакосмосу надійшла інформація, що при запуску непілотованого ракетоносія "Прогрес" сталося аварійне падіння апарату. Місце падіння, за попередніми даними, - на півдні Чойського і Турочаковського районів Республіки Алтай. Дані уточнюються. На місце події виїхали оперативна група гарнізону пожежної частини Чойського району та оперативна група головного управління МНС Республіки Алтай".
Зараз фахівці Федерального космічного агентства (Роскосмос) оцінюють наслідки втрати вантажного корабля "Прогрес М-12М". "Поки рано робити заяви, фахівці повинні оцінити наслідки втрати вантажного корабля "Прогрес М-12М", - повідомив представник прес-служби Роскосмосу.
Старт ракети космічного призначення "Союз-У" з вантажним транспортним кораблем "Прогрес М-12М" був проведений сьогодні в 16:00 за київським часом з космодрому Байконур. "Вантажівка" повинна була доставити на Міжнародну космічну станцію (МКС) 2 т 670 кг різних вантажів: паливо, апаратуру для наукових досліджень, запаси стислого кисню, продукти харчування, обладнання, яке витрачається для російського і американського сегментів станції, посилки для екіпажу МКС.
Планувалося, що корабель пристикується до модуля "Зірка" МКС 26 серпня, змінить транспортний корабель "Прогрес М-11М", який раніше відстикувався і який напередодні відчалив від МКС і почав автономний політ. Зведення корабля "Прогрес М-11М" з орбіти планувалося на 1 вересня ц.р.
Проте сьогодні при запуску ракети-носія "Союз-У" з транспортним вантажним кораблем "Прогрес М-12М" в ході роботи третьої ступені на 325 секунді польоту ракети-носія, за попередніми даними, сталося порушення роботи рухової установки, що призвело до її аварійного відключення. У зв'язку з цим транспортний вантажний корабель "Прогрес М-12М" не був виведений на задану орбіту.
Це не перша подія з космічними апаратами з початку місяця. Так, 18 серпня ц.р. з космодрому Байконур стартувала ракета-носій "Протон-М" з розгінним блоком "Бриз-М" і супутником "Експрес-АМ4". Ракета-носій "Протон-М" відпрацювала штатно, головний блок у складі "Бриз-М" і космічний апарат відокремився у встановлений час. Чотири включення розгінного блоку також були проведені в розрахунковий час. Однак у час, що залишився до п'ятого включення розгінного блоку виникли проблеми з передачею телеметричної інформації та отриманням сигналу з "Бриз-М" і борту "Експрес-АМ4", до орбіти супутник так і не добрався. Пізніше супутник "Експрес-АМ4", розгінний блок "Бриз-М" і додатковий паливний бак розгінного блоку були виявлені системою контролю космічного простору США.
Роботи з підготовки до пусків ракет-носіїв "Протон-М" і розгінного блоку "Бриз-М" тимчасово призупинено до встановлення і усунення причин нештатного виведення на орбіту КА "Експрес-АМ4".