ua en ru

Забезпечення вивозу вугілля з зони АТО дозволить Україні пройти зиму за рахунок власного ресурсу, - ДТЕК

Забезпечення нормального, регулярного вивозу вугілля з Дебальцевського вузла дозволить Україні за рахунок власного ресурсу пройти осінньо-зимовий період. Таку думку висловив генеральний директор компанії ДТЕК Максим Тимченко.

"Вугілля вже є, воно добуте і лежить у нас на складах. Сьогодні на цій території знаходиться до 2 млн тонн вугілля", - заявив Тимченко.

За його словами, відновлення невеликої ділянки залізничного шляху Микитівка-Майорська дозволить збільшити обсяг вивозу вугілля в два рази і вивозити до 500 тис. тонн вугілля на місяць.

"Якщо ділянка Микитівка-Майорська буде відновлена, і ми зможемо вивезти це вугілля, його буде достатньо, щоб пройти зиму", - сказав керівник компанії.

"Рішення проблеми нестачі антрацитів є. Не дарма ми зберігали підприємства, зберігали колективи і технічну здатність видобувати вугілля", - додав він.

Тимченко зазначив, що процес вивозу вугілля з непідконтрольних Україні територій суворо регламентований Антитерористичним центром.

"Є порядок, є список компаній, які можуть вивозити вугілля. Визначено умови, система перевірки походження вугілля. Вивіз вугілля повністю контролюють силові відомства, податкова і прикордонники", - констатував гендиректор ДТЕК.

"Ми багато говоримо про енергонезалежність, але мало для цього зробили. Залежність від зовнішніх поставок на даний момент зросла. Сьогодні в енергетичній стратегії держави розвиток теплової генерації розглядається за залишковим принципом. Але при цьому ми чомусь забуваємо, що теплові станції - це генеруючі потужності, у яких є власний енергетичний ресурс - вітчизняне вугілля", - підкреслив Тимченко.