ua en ru

Обсяги західних кредитів для України будуть скорочуватися, - Медведчук

Обсяги західних кредитів для України надалі будуть скорочуватися. Такої думки дотримується лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Україна все менш цікава Європі. Це помітно по цілому ряду факторів: зниження інтересу простих європейців до подій в Україні, скорочення в західних ЗМІ кількості статей і сюжетів про події в нашій країні, падіння у рази розмірів кредитів і фінансової допомоги, що виділяється Києву. На цьому тлі дуже показово виглядає повідомлення про те, що Німеччина надасть Україні допомогу в розмірі 200 млн дол. на підтримку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб", - заявив він.

За словами політика, з одного боку українська банківська система, як і вся економіка країни, переживає найтяжчу кризу, і міжнародна допомога їй необхідна як повітря.

З іншого боку, на думку Медведчука, враховуючи глибину і складність проблем банківської системи України, розмір допомоги явно не відповідає їх масштабам.

"Очевидно, що без доведення обсягів кредитування до рівня хоча б середини 2000-х років (за умови прийнятних, а не нинішніх процентних ставок) відновлення економіки країни чекати не варто. Чесно кажучи, в таких умовах 200 млн дол. - крапля в морі, принципового значення для української банківської системи ці гроші не мають", - додав він.

Політик заявив, що пік інтересу Заходу до України був півтора роки тому, а зараз інтерес впав, і всі тренди вказують на те, що він і далі буде знижуватися, а значить, будуть скорочуватися і обсяги західних кредитів.

"Безглуздо кредитувати країну, яка вже зараз не може обслуговувати свої борги, про що переконливо свідчить угода про списання частини заборгованості приватним кредиторам. Все це ще раз доводить ілюзорність євроінтеграційних прагнень України. І те, що вибиратися з кризи доведеться все-таки своїми силами", - резюмував він.