ua en ru

Обсяги споживання газу у Дніпрі збільшились на 3%

Обсяги споживання газу у Дніпрі збільшились на 3% Фото: газ (dtek.com)

У Дніпрі та Дніпровському районі понад 60% газу розподіляється побутовим споживачам

За 10 місяців 2017 року ПАТ "Дніпрогаз" було протранспортовано 587 млн куб. м газу, що на 2,9% (16,5 млн куб. м) перевищило обсяги споживання порівняно з аналогічним періодом 2016 року. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Зростання обсягів газоспоживання на 9,2% або на 20 млн куб. м спеціалісти компанії фіксують серед промислових підприємств. Майже на рівні минулого року залишилися побутові споживачі, використавши на 2,2 млн куб. м (1,1%) більше газу. Теплопостачальні підприємства зменшили обсяги спожитого енергоресурсу на 5,2 млн куб. м (-3,9%). Основна причина - раннє закінчення опалювального сезону.

"За діючою системою тарифоутворення "Дніпрогаз" отримує 56 копійок за кубометр розподіленого газу. З них, тільки 13 копійок направляється на функціонування аварійних служб, організацію роботи центрів обслуговування клієнтів, встановлення, заміну та повірку лічильників, обслуговування мереж, тощо. Тому це призводить до зниження рівня надійності та безпеки газотранспортної системи", - пояснює комерційний директор компанії Павло Іотов.

У Дніпрі та Дніпровському районі понад 60% газу розподіляється побутовим споживачам. З урахуванням поточних боргів населення та недофінансування державою коштів по субсидіям, на сьогодні "Дніпрогаз" недоотримав майже 38 млн грн. за послуги з розподілу енергоносія, що значно ускладнює взаєморозрахунки з іншими учасниками ринку.

У Дніпрі понад 150 тис. побутових споживачів газу отримують субсидії або користуються пільгами на газ. Із зростанням кількості субсидіантів надходження "живих коштів" за послуги компанії зменшуються. Така ситуація ускладнює належне фінансування регламентних робіт з обслуговування газопроводів і забезпечення поточної діяльності підприємства, адже чинний тариф на розподіл природного газу покриває витрати компанії лише на 69%.