Обсяги переробки винограду в Україні у 2013 р. збільшилися на 29%, - Держстат

Вівторок 14 січня 2014 13:58
Обсяги переробки підприємствами України винограду на виноматеріали у 2013 р. склали 425,4 тис. т, що на 29% більше, ніж у 2012 р.

Обсяги переробки підприємствами України винограду на виноматеріали у 2013 р. склали 425,4 тис. т, що на 95,7 тис. т, або на 29% більше, ніж у 2012 р. Про це повідомляє Державна служба статистики України (Держстат).

При цьому вироблено 28,3 млн дал виноматеріалів, що на 5,2 млн дал, або на 22,6% більше порівняно з минулим роком.

На підприємства Одеської області у 2013 р. припадало 44% загального обсягу переробленого винограду, АР Крим - 23%, Миколаївської - 17%, Херсонської - 10% областей. У 2013 р. перероблено 113,7 тис. т власно вирощеного винограду, що складає 26,7% від загального обсягу переробленого винограду (у 2012 р. - 28%). Найбільше використовували власний виноград підприємства м. Севастополя (84,3%) та Автономної Республіки Крим (37,3%).

Середня ціна закупівлі винограду для переробки зменшилася з 3829 грн/т у 2012 р. до 3585 грн/т у 2013 р. (на 6,4%) за рахунок зниження цін на виноград у АР Крим та Закарпатській області (на 15,7%), Одеській (на 6,8%), Миколаївській (на 4,4%) областях.

При цьому у 2013 р. вироблено виноматеріалів для випуску вин 12 млн 984,9 тис. дал. (93,7% обсягу 2012 р.), для закладки на витримку - 1 млн 117,2 тис. дал. (130,5%). У груповому асортименті виноматеріалів шампанських та ігристих виготовлено на 2 млн 389,9 тис. дал, або на 42,4% більше, ніж у 2012 р., коньячних - на 3 млн 198,5 тис. дал, або у 2,3 рази більше, інших видів виноматеріалів - на 237,9 тис. дал, або у 2 рази більше; сировини для закладки на витримку та випуску столових вин на 252,9 тис. дал, або на 2,2% менше, виноматеріалів для закладки на витримку та випуску кріплених вин - на 353,2 тис. дал, або на 10,3% менше.

У загальному виробництві виноматеріалів зросла питома вага шампанських та ігристих - з 24,5% у 2012 р. до 28,4% у 2013 р., коньячних - з 10,7% до 20,1%, інших видів виноматеріалів - з 1% до 1,7%; скоротилася - для закладки на витримку та випуску столових вин - з 49% до 39%, для закладки на витримку та випуску кріплених вин - з 14,8% до 10,9%.

Для закріплення виноматеріалів було використано 463,8 тис. дал спирту-ректифікату, що на 1,3% менше, ніж у 2012 р.

Читайте РБК-Україна в Google News

On Top
Продовжуючи переглядати RBC.UA Ви підтверджуєте, що ознайомилися з Політикою конфіденційності Правилами користування сайтом і згодні з використанням файлів cookie. Ознайомитися
Погоджуюся