ua en ru

Обсяг тарифних збитків групи компаній РГК досяг 8,3 млрд гривень

Обсяг тарифних збитків групи компаній РГК досяг 8,3 млрд гривень Ілюстративне фото (kmu.gov.ua)

Так як оператори ГРМ є збитковими, вони не можуть повністю розрахуватися зі своїми контрагентами і нарощують борги

Через неадекватний тариф на розподіл газу збитки операторів газорозподільних мереж, що входять в групу компаній РГК, досягли 8,3 млрд гривень. Про це повідомляє прес-служба компанії.

В газорозподільних компаніях групи РГК відзначають стрімке зростання тарифних збитків з початку 2018 року. Динаміка нарощування тарифних збитків у частині виробничо-технологічних витрат прискорилася в цьому році з-за стрімкого зростання цін на газ. Це пов'язано з тим, що в чинному тарифі для операторів ГРМ, який востаннє переглядався в 2015 році, вартість газу для виробничо-технологічних потреб закладена на рівні близько 6000 гривень за тис. куб. м. З тих пір вона виросла більш ніж удвічі - на вересень НАК "Нафтогаз України" оголосив ціну для промислових підприємств на рівні 13 тис. гривень за 1 тис. куб. м.

Так як оператори ГРМ є збитковими, вони не можуть повністю розрахуватися зі своїми контрагентами і нарощують борги. Борг газорозподільних підприємств групи компаній РГК перед Укртрансгазом на 1 вересня 2018 досяг 6 млрд гривень. Всі оператори ГРМ групи компаній РГК закуповують газ для виробничо-технологічних потреб в групи Нафтогаз. Газорозподільні підприємства не можуть купувати цей газ на ринку, адже понад 60% своєї виручки вони отримують у вигляді пільг та субсидій, які фінансуються з державного бюджету. В той час, як на вільному ринку розрахунки за газ можливі тільки живими грошима.

Згідно з даними газорозподільних підприємств групи РГК, зараз витрати на закупівлю газу для виробничо-технологічних потреб досягають 80% всієї тарифної виручки, що робить неможливим повні розрахунки за виробничо-технологічних витрат. Збереження неадекватного й економічно необґрунтованого тарифу на розподіл газу і надалі буде погіршувати стан розрахунків з іншими учасниками ринку і стан газорозподільної галузі.

Оператори ГРМ протягом останніх років неодноразово зверталися до НКРЕКП з приводу перегляду збиткових тарифів. Зараз ситуація, яка склалася загрожує зривом опалювального сезону і вимагає негайного усунення дискримінаційних умов існування газорозподільної галузі.