ua en ru

Обсяг зібраних премій по ОСАЦВ виріс на 17,8%, - МТСБУ

Обсяг зібраних премій по ОСАЦВ виріс на 17,8%, - МТСБУ

Вартість страхового поліса виросла на 30-50%

За перші три місяці поточного року обсяг зібраних страховиками премій ОСАЦВ зріс на 17,8% - до 607 млн грн - на тлі падіння кількості укладених договорів на 12,8%, до 1,62 млн шт. Про це в середу, 20 травня повідомили в Моторному (транспортному) страховому бюро України (МТСБУ), передає FinMaidan.

Таким чином, зазначає видання, середня ціна одного поліса підвищилася з 277,8 до 375,1 грн.

Відзначається, що подорожчання страховки було зумовлене ще влітку - МТСБУ рекомендувало з 1 червня 2014 р. відмовитися від мінімальних базових коефіцієнтів при розрахунку вартості ОСАГО. "Майже всі учасники ринку прислухалися до рекомендацій і використовували при укладенні договорів більш високі коефіцієнти", - повідомив голова правління СК "Княжа" Дмитро Грицута.

За даними учасників ринку, вартість поліса виросла на 30-50%, однак через те, що страховики в березні 2014 р. перестали укладати договори в Криму, а потім втратили бізнес в Донецькій і Луганській областях, загальне зростання премій виявилося на рівні статистичної похибки. Але компанії, кількість клієнтів ОСАЦВ яких не змінилося, сповна скористалися підвищенням середньої вартості страхування на 35%. "Нам вдалося зберегти практично всіх своїх клієнтів, а обсяг премій зріс на 46%", - зазначає в. о. заступника директора з обов'язкових видів страхування СО "Іллічівське" Ірина Маркевич.

При цьому обсяги виплат у цей період скоротилися. Страховики вважають це тимчасовим явищем, оскільки лютнева девальвація тільки через кілька місяців призвела до зростання вартості ремонту автомобілів.