ua en ru

Обсяг прямих іноземних інвестицій в КНР у січні-серпні 2012 р. скоротився на 3,4% - до 74,99 млрд дол

Обсяг прямих іноземних інвестицій в КНР у січні-серпні 2012 р. скоротився на 3,4%, експерти очікували зниження на 3,6%. Показник склав 74,99 млрд дол., повідомляє телеканал "Росія 24" з посиланням на Міністерство комерції КНР.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року обсяг прямих іноземних інвестицій Китаю в серпні скоротився на 1,43% і склав 8,33 млрд дол. Частка прямих інвестицій з боку країн ЄС скоротилася з початку року на 4,1%. З США зниження склало 2,85%. Проте є і ті країни, які збільшують вкладення в КНР. Це Японія: обсяг прямих інвестицій з цієї країни з січня по серпень виріс у порівнянні з минулим роком відразу на 16,2%.

Варто відзначити, що прямі інвестиції в економіку Піднебесної є для цієї країни одним з найважливіших показників і багато в чому забезпечують зростання економіки.

Читайте також: Промвиробництво в Китаї з початку 2012 р. зросло на 10,1%

Зазначимо, Китай переживає спад споживання з боку своїх головних торговельних партнерів; європейська боргова криза та уповільнення зростання економіки Сполучених Штатів не дають Піднебесній можливості виправити стан національної економіки, опорою зростання якої традиційно є експорт. У подібній ситуації китайська адміністрація все ближче підходить до запуску стимулюючих інструментів підтримки економіки. Експерти впевнені, що якщо цього не відбудеться, ВВП в поточному році ризикує просісти значно сильніше, ніж прогнозують ринки. Поки експерти чекають зростання ВВП в 2012 р. на 7,7%.