ua en ru

Обсяг ПІІ в сільське господарство України зменшився за 2014 р. на третину

Обсяг ПІІ в сільське господарство України зменшився за 2014 р. на третину Фото: jofo.ru

Обсяг прямих іноземних інвестицій в сільське господарство України зменшився на третину за останній рік. Про це повідомили у прес-службі асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

За 2014 із сільського, лісового і рибного господарств України було виведено більше 245 млн дол. Прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу), що складає близько 29% від загального їх обсягу. Даний процес триває й ускладнюється в тому числі і проблемами фінансування польових робіт.

Зменшення обсягу інвестицій відбувалося не тільки в АПК. Загальні темпи їх скорочення в економіці держави були дещо нижчими у відсотковому значенні (близько 21%), однак частка агросектору в загальній структурі іноземних інвестицій скоротилася на 0.1 пункт до 1.3%.

Найбільшим зовнішнім інвестором вітчизняного сільського господарства традиційно виступав Кіпр з 224,2 млн дол. Обсяг інвестицій звідси протягом останнього року скоротився на 40%. Також істотно скоротили свої частки США, які вивели 18.7 млн ​​дол. (-49%) І Віргінські острови - 13.3 млн дол. (-41%). Незважаючи на це, інтерес до України проявили: Китай, який подвоїв обсяг своїх інвестицій (2,4 млн дол.), Туреччина (1,8 млн дол. або 35%) та Ізраїль (1,8 млн дол. або 235.9%).

"Все ж відтік інвестицій відбувається активніше, ніж залучення нових, і це очевидно. Адже про яку інвестиційну привабливість ми можемо говорити зараз, корду в першу чергу сектор цікавить, чи зможуть аграрії взагалі знайти достатньо коштів для проведення польових робіт. Зараз досить сильно відчувається брак оборотних коштів, а залучати їх ззовні досить складно, тому що 25-30% річних - це той прибуток сільгоспвиробника, яку потрібно віддати банку. Незважаючи на те, що рентабельність виробництва зерна в 2014 році була на рівні 25,8%, висновки про те, скільки заробить виробник, можна зробити самому. Для врегулювання цього питання ми вирішили зібрати банки, ресурсні компанії, агровиробників і протягом "Фінансового агробізнес форуму" обговорити ці проблеми і знайти рішення", - повідомив президент УКАБ Алекс Ліссітса.

Питання фінансування посівної кампанії, ресурсного забезпечення та альтернативних джерел залучення коштів для проведення польових робіт будуть обговорюватися між представниками влади, виробниками та дистриб'юторами виробничих ресурсів, банками та аграріями під час VI Фінансового агробізнес форуму "Реалії 2015: де взяти гроші?", Який відбудеться завтра, 7 квітня, у Софіївському Гранд Холі готелю "Прем'єр Палас" у Києві.

Нагадаємо, за даними Держстату, у 2014 р. в економіку України іноземними інвесторами вкладено 2 млрд 451,7 млн прямих інвестицій (акціонерного капіталу).