ua en ru

Обсяг залишків банківських депозитів у січні зменшився на 2,3% - до 653,4 млрд грн

Загальний обсяг залишків банківських депозитів у січні зменшився на 2,3% - до 653,4 млрд грн. Про це РБК-Україна повідомили в Національному банку України.

Загальний обсяг залишків банківських депозитів у січні зменшився на 2,3% - до 653,4 млрд грн. Про це РБК-Україна повідомили в Національному банку України.

У тому числі в національній валюті обсяг зменшився на 2,4%, в іноземній валюті - на 2,1%. За місяць кошти на депозитних рахунках юридичних осіб скоротилися на 4,9% - до 220,1 млрд грн., фізичних осіб - на 0,9% - до 433,4 млрд грн.

Як зазначає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, в січні спостерігається традиційне для початку року зниження ділової активності з відповідним уповільненням динаміки всіх показників грошово-кредитного ринку. Тому відтік грошових коштів на рахунках юридичних осіб значно більше, ніж на рахунках фізичних осіб.

Так, агрегує показник - грошова маса - щорічно в січні скорочується мінімум на 5 млрд грн. тільки за рахунок сезонності.
Відтік депозитів - також досить характерне явище для січня, яке в основному обумовлено зменшенням коштів на рахунках юридичних осіб. Так, 8 із 10 останніх років спостерігається скорочення залишків на депозитних рахунках юридичних осіб у січні - в середньому на 3-4% від рівня грудня попереднього року.

Фактор сезонності в першу чергу впливає на обсяг коштів до запитання в національній валюті. Населення витрачає кошти під час новорічних свят. Залишки коштів фізичних осіб за січень 2014 р. зменшилися на 3,8 млрд грн. З них 3,3 млрд грн., або 86% скорочення відбулося саме в перші 2 тижні нового року. Місячне скорочення депозитів фізосіб на 0,9% не критичне і, перш за все, було обумовлено політичними подіями.

Залишки на рахунках юридичних осіб в національній валюті за перші 3 тижні виросли на 2,4 млрд грн. А їх зменшення відбулося в кінці місяця і значною мірою було пов'язане з початком нового бізнес-сезону і введенням коштів в оборот.

"Безумовно, соціально-політичне напруження ускладнило ситуацію, вплинувши на настрої клієнтів за розміщення вкладів у банках. Проте можна констатувати, що на дві третини динаміка депозитів формувалася під впливом сезонних факторів. Подальша поведінка вкладників буде залежати від того, наскільки швидко буде вирішено суспільно-політична криза в Україні", - зазначає Охріменко. Але вже спостерігається зниження політичного напруження, і як результат частину грошей, які раніше були зняті з депозитів фізичними особами, знову повертаються в банки. Не виключено, що вже в лютому сума депозитів фізичних осіб повернеться до рівня, який був на кінець 2013 року, а вже з березня буде збільшуватися.