ua en ru

Обсяг податкових збитків підприємств в Україні в III кварталі 2011 р. скоротився на 7% - до 131,3 млрд грн

Обсяг податкових збитків підприємств в Україні в III кварталі 2011 р. порівняно з попереднім скоротився на 7% - до 131,3 млрд грн. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна" з посиланням на департамент оподаткування юридичних осіб Державної податкової служби (ДПС).
Податківці зазначають, що якщо в II кварталі середня сума збитків на одне підприємство перевищувала 9,1 млн грн, то за останні 6 місяців - 12,9 млн грн. Від'ємне значення податку на прибуток показали 10 тис. підприємств, що на 5,5 тис. менше, ніж у ході попередньої деклараційної кампанії.
Обсяг збитків минулих років у ДПС виданню називати не стали. Однак із загальної суми від'ємного значення (тоді мова йшла про цифру в 133 млрд грн) у звітності за II квартал збитки минулих років склали 114 млрд грн. Ці показники спонукали ДПС написати лист-роз'яснення із забороною включати в поточну звітність попередні збитки. До кінця року податківці розраховували збільшити за рахунок цього сплату податків на додаткові 7 млрд грн.
За результатами декларування в III кварталі найбільшу кількість збиткових компаній податкові органи виявили в торговельній та будівельній галузях. Генеральний директор Української торговельної асоціації Ігор Кишко говорить, що ситуація в торгівлі зараз непогана, і за підсумками року галузь може опинитися в плюсі. "До докризового рівня ще не вийшли. Але мережі реструктуризували свої борги і зараз цілком непогано себе почувають",- відзначає він.
Директор економічного департаменту Українського союзу промисловців і підприємців Юлія Дроговоз вважає, що скорочення збитків і кількості збиткових компаній не є наслідком економічного зростання, ця динаміка існує тільки на папері. "У звіті зазначено прибуток, але підприємству від цього краще",- говорить заступник голови Федерації роботодавців В'ячеслав Биковець. За його інформацією, бізнес неодноразово піднімав питання про самовільне трактування норм Податкового кодексу, останній раз ця проблема обговорювалася з міністром фінансів Федір Ярошенко в кінці листопада.
Однак податкові органи відмовляються визнавати свою неправоту, кажучи про те, що інвентаризація заявлених збитків свідчить про факти їх незаконного формування. "Багато підприємств, що брали участь у фінансових операціях, на підставі яких були сформовані збитки, не існує. Хтось знаходиться у стадії ліквідації, хтось працює, але їхні операції не відображені в фінансово-господарській звітності. У багатьох підприємствах не виявлені операції, які б дали підстави для формування збитків",- пояснював позицію ДПС заступник глави відомства Сергій Лекарь. Керівник податкової служби Олександр Клименко раніше відмовився коментувати дану тему. Більш того, з 2012 року ДПС хоче ввести включення в звітність щорічно тільки 2% суми збитків минулих років.