ua en ru

Об'єм кожного трастового фонду НАТО для допомоги Україні перевищує 1 млн євро, - Міноборони

Об'єм кожного трастового фонду НАТО для допомоги Україні перевищує  1 млн євро, - Міноборони Фото: заступник міністра оборони України з питань євроінтеграції Ігор Долгов

Суми будуть нарощуватися

Об'єм кожного трастового фонду НАТО для допомоги Україні перевищує 1 мільйон євро і це не остаточні суми. Про це заявив заступник міністра оборони України з питань євроінтеграції Ігор Долгов в інтерв'ю РБК-Україна.

"В 2012 році в нас було лише два трастові фонди. Зараз є п'ять і ще готується до запуску два. Два трастові фонди стосувалися професійної підготовки і соціальної адаптації військовослужбовців. Це теж дуже важлива справа, і вона продовжується", - зазначив Долгов.

За його словами, йшлося про організацією різних курсів - мовних, бізнес-курсів - які б допомогли військовослужбовцям, які звільняються із збройних сил, адаптуватися до цивільного життя.

"Це були невеликі обсяги, якщо говорити про кошти. Приблизно 400-500-600 тис. євро на рік. Це стосується старих трастових фондів. Зараз же у новостворених п'яти фондах йдеться про обсяги, які перевищують у кожному випадку 1 млн євро. І це не остаточні суми - вони будуть нарощуватися, ще не всі країни зробили свої внески", - додав замміністра.

Долгов також зазначив, що головне - це не обсяги фінансування.

"Справа в тому, що ці механізми дозволяють створити моделі, здійснити пілотні проекти. У цьому є цінність цих проектів. Вони дозволяють потім повторювати і поширювати досвід на всі підрозділи та структури", - резюмував він.

Нагадаємо, за словами Долгова, іноземні інструктори продовжать підготовку українських військових відповідно до стандартів НАТО.