ua en ru

Обсяг держоблігацій країн єврозони на балансі ЄЦБ перевищив 200 млрд євро

Обсяг суверенних облігацій проблемних держав єврозони (Греція, Ірландія, Португалія, Іспанія, Італія) на балансі Європейського центрального банку (ЄЦБ) перевищив 200 млрд євро, випливає з матеріалів ЄЦБ. Облігації викуповуються на вторинному ринку за так званою програмою SMP (Securities Markets Programme), ініційованої банком в травні 2010 р.
Минулого тижня (21-25 листопада 2011р.) Єцб придбав європейських держпаперів на 8,6 млрд євро, збільшивши портфель SMP до 203,5 млрд євро. Порівняно з попереднім тижнем (14-18 січня) обсяг покупок збільшився незначно - приблизно на 600 млн євро.
Нагадаємо, ЄЦБ і його роль у боротьбі з Європейським борговою кризою зараз знаходяться в центрі політичних дебатів у єврозоні: Франція і Італія закликають ЄЦБ активніше підтримувати проблемних суверенних позичальників, тоді як Німеччина категорично заперечує проти наділення ЄЦБ статусом кредитора останньої інстанції.
Фактично ведеться суперечка з приводу того, чи повинен ЄЦБ за зразком Федеральної резервної системи США проводити "кількісне пом'якшення" (QE), більш відомий як "друк грошей", і дозволяє чи це його статут. У рамках діючої програми SMP Європейський Центробанк "стерилізує" ліквідність, створену в результаті щотижневих покупок держпаперів, через залучення депозитів комерційних банків, тобто не збільшує грошову масу.
Програма ЄЦБ щодо викупу європейських держоблігацій на вторинному ринку була розпочата в травні 2010 р. у відповідь на боргова криза в Греції, за якого інвестори почали масово розпродавати грецькі держпапери. В рамках першого етапу програми ЄЦБ набував папери Греції, Ірландії та Португалії. У серпні ц.р. банк приступив до інтервенцій на ринках держоблігацій Італії і Іспанії - третьої і четвертої економік єврозони, які також почали страждати від недовіри інвесторів. Єцб не розкриває, папери яких країн він набуває в рамках SMP і в яких пропорціях.