ua en ru

Обсяг банківського кредитування зростає, - опитування НБУ

Обсяг банківського кредитування зростає, - опитування НБУ Фото: банки охочіше кредитують громадян і бізнес (pixabey)

Банки очікують подальшого зростання кредитного портфеля

Попит населення і бізнесу на кредити зростає, банки частіше схвалюють кредитні заявки. Про це йдеться в аналітичному звіті "Опитування про умовах кредитування", оприлюдненому сьогодні Національним банком України, повідомляє прес-служба регулятора.

Як повідомляється, опитування проводилося з 22 червня по 7 липня 2017 серед кредитних менеджерів 68 банків, на які припадає 97% активів банківської системи. У ньому йдеться про результати у ІІ кварталі та очікування на III квартал і 12 наступних місяців.

Так, 68% опитаних банків прогнозують, що протягом наступних 12 місяців портфель корпоративних кредитів зросте. Прискорення кредитування населення очікує 62% респондентів. Традиційно оптимістичні очікування припливу депозитів.

Згідно з результатами опитування, у II кварталі істотно збільшився попит на споживчі та іпотечні кредити. На думку банків, основні чинники - зниження вартості кредитів, зростання споживчої впевненості і пожвавлення на ринку нерухомості.

Попит на корпоративні кредити продовжив зростати. Про це заявили 45% опитаних банків. Він підвищився на усі види кредитів, крім валютних. Його зумовили: потреба підприємств у оборотному капіталі та інвестиції, зниження процентних ставок і необхідність реструктурувати борги.

В III кварталі 2017 банки очікують подальшого збільшення попиту на кредити, перш за все споживчі. Цьому, насамперед, сприяло зниження процентних ставок.

У II кварталі банки схвалювали більше заявок на кредити, ніж у попередньому. Це стосується як корпоративних, так і споживчих кредитів.

протягом двох останніх років банки заявляють про пом'якшення кредитоспроможності в сегменті споживчого кредитування. Кредитні стандарти іпотеки знижуються три квартали поспіль. Разом з тим, більшість опитаних (72%) повідомили, що стандарти корпоративного кредитування в II кварталі не змінилися.

Нагадаємо, у Нацбанку розповіли, що заважає відновлення повноцінного кредитування.