ua en ru

Об'єктивних причин для зростання цін на цукор немає, - Держцінінспекція

Дані аналітичного дослідження, проведеного Державною інспекцією України з контролю за цінами (Держцінінспекція), свідчать про те, що об'єктивних причин для підвищення цін на цукор в Україні немає. Про це повідомляє прес-служба Держцінінспекції.

"Аналітичні дані Держцінінспекції України свідчать про те, що на даному етапі об'єктивних передумов для зростання цін на цукор в Україні немає", - зазначає голова Держцінінспекції Олександр Кисельов.

На підприємствах торгівлі середні роздрібні ціни по Україні на цукор станом на 01 листопада 2013 р. становили 6,76 грн/кг, що на 0,6 % (0,04 грн/кг) перевищує ціну на початок жовтня (01 жовтня 2013 р.) та на 9,2 відсотка (0,64 грн/кг) більше порівняно з цінами на кінець 2012 року (станом на 28 грудня 2013).

Згідно з повідомленням, станом на 01 листопада 2013 на продовольчих ринках середні роздрібні ціни по Україні на цукор становили 6,70 грн/кг, що на 0,1 % (0,01 грн/кг) нижче ціни на початок жовтня (01жовтня 2013 р.) і на 6,7 відсотка (0,42 грн/кг) більше порівняно з цінами на кінець 2012 року (станом на 28 грудня 2013).

Аналізуючи цінову ситуацію на ринку цукру за 10 місяців поточного року можна зробити висновок, що на підприємствах торгівлі з початку року по травень спостерігалася тенденція до зниження рівня середніх роздрібних цін на цукор майже у всіх регіонах, що було обумовлено зменшенням оптово-відпускних цін виробників в умовах перевиробництва. Тоді як в червні 2013 року, як і в травні, у більшості регіонів було зафіксовано підвищення рівня середніх роздрібних цін на цукор певною мірою було пов'язано з сезонним зростанням цін в період літньої консервації.

Також негативно на цінову кон'юнктуру на ринку цукру вплинули очікуваннями виробників щодо підвищення рівня цін на продукцію нового врожаю, в умовах зменшення посівних площ (у порівнянні з минулим роком) під буряк. Однак це не є суттєвими передумовами для різкого підвищення середніх роздрібних цін на цукор. Враховуючи значний перехідний залишок цукру на наступний маркетинговий рік та річну потребу в обсязі споживання, підвищення цін на цукор пов'язано з спекулятивним чинником з боку виробників цукру.

У серпні-вересні 2013 року спостерігалося відновлення низхідної динаміки роздрібних цін, що значною мірою було пов'язане зі зниженням ажіотажного попиту.

У той же час, на відміну від цінової ситуації, що склалася у серпні-вересні 2013 року, в жовтні 2013 року на підприємствах торгівлі спостерігалося підвищення рівня середніх роздрібних цін на цукор у дванадцяти регіонах, значною мірою було пов'язане з підвищенням оптово-відпускних цін та поширенням у засобах масової інформації даних про стрімке зростання цін на ринку цукру, якого в той період зафіксовано не було.

Дана інформація викликала підвищений попит на цукор і таким чином в деяких регіонах ціни почали стрімко зростати.