ua en ru

Об'єднання "Української біржі" і ПФТС планується провести на базі ПФТС

Наглядова рада ПФТС учора рекомендувала своїм акціонерам затвердити об'єднання "Української біржі" і ПФТС на базі ПФТС. Про це повідомила генеральний директор ІК "Альтана Капітал" Олена Амітан, пише "Комерсант-Україна".

"Альтана Капітал" спільно з партнерами володіє 22% акцій ПФТС, але процес об'єднання ще навесні спровокувала Московська біржа, що володіє 50%+1 акцією ПФТС і 43% УБ.

"Голосували "за" тільки представники Московської біржі, але, враховуючи, що це більше 50%, рішення було прийнято. Всі інші члени ради утрималися, тому що на сьогоднішній день незрозумілі вигоди акціонерів ПФТС, ще не проведена оцінка вартості бірж і рішення про приєднання до ПФТС УБ передчасне",- повідомила член ради ПФТС.

Рада "Альтана Капітал" також доручила правлінню біржі підготувати пропозиції щодо розвитку ринку акцій і створення ринку первинних розміщень.

Ще одним рішенням правління ПФТС було доручено підготувати рекомендації з вибору оцінювача, який проведе оцінку двох майданчиків. Очікується, що це питання наглядова рада біржі розгляне до 20 вересня.

Перед цим потрібно провести переговори з робочою групою при УБ або біржовою радою УБ щодо необхідності консолідації, стверджує глава наглядової ради ПФТС Олександр Потьомкін.

За підрахунками ІК Dragon Capital, яка володіє 4% акцій УБ, індикативна оцінка, заснована на середньому між підходами EV/Sales і P/Book, показала, що ПФТС коштує 13 млн дол., а УБ - 9 млн дол. Сумарна оцінка - 22 млн дол, що в 3 рази більше їх статутних капіталів (7,1 млн дол). Варіант об'єднання розглядалося на базі ТОВ "Український біржовий холдинг" шляхом додаткової емісії останнім паперів номіналом 1 тис. грн з подальшим обміном їх на акції ПФТС (коефіцієнт 1 до 32) та УБ (1 до 29).

Акціонери "Української біржі" відзначають, що для них принциповим є тільки питання оцінки їх акцій, а об'єднання можна провести на базі будь-якого майданчика. За підсумками січня-червня ПФТС зайняла 20% організованого біржового ринку, тоді як УБ - 3,6%.