ua en ru

Обама висловив підтримку демократичним сподіванням українців

Президент США Барак Обама висловив підтримку демократичним сподіванням українського народу.

Президент США Барак Обама (на фото) висловив підтримку демократичним сподіванням українського народу. Про це він заявив у своєму щорічному зверненні до американського народу під час виступу в Конгресі США 28 січня, повідомляє у своєму Twitter посол США в Україні Джеффрі Пайетт.

"В Україні ми підтримуємо принцип, що всі люди мають право на вільне і мирне вираження своєї думки, а також мають право впливати на майбутнє своєї країни", - наголосив Президент США у своїй доповіді.

Нагадаємо, 28 січня віце-президент США Джо Байден закликав Президента України Віктора Януковича без затримки підписати рішення Верховної Ради про скасування дев'яти раніше прийнятих законів , які опозиція охарактеризувала як диктаторські.

"Віце-президент привітав прогрес... Він настійно рекомендував Президенту Януковичу продовжувати працювати з опозицією, щоб знайти компроміси, критично важливі для мирного рішення. До них відносяться закон про амністію і новий уряд, який може принести політичну єдність, завоювати довіру українського народу і зорієнтувати Україну в напрямку Європи у плані зміцнення демократичних інститутів і прийняття реформ, необхідних для досягнення економічного процвітання", - йшлося в повідомленні офісу віце-президента на сайті Білого дому.

Раніше прес-секретар Білого дому Джей Керні нагадав, що Держдепартамент відкликав візи "кількох людей, відповідальних за насильство". "І ми будемо продовжувати розглядати додаткові заходи у відповідь на застосування насильства", - зазначив прес-секретар Білого дому.

"Ми рішуче підтримуємо діалог між владою і опозицією, і ми закликаємо обидві сторони продовжити переговори, бо політичне врегулювання є єдиним виходом. Ми також закликаємо обидві сторони утримуватися від насильства. Тільки уряд може забезпечити мирне вирішення кризи, і йому слід вжити негайних заходів щодо зниження напруженості: випустити затриманих демонстрантів і заспокоїти бунтарські настрої у центрі Києва , - резюмував Керні.

Зауважимо, що з подібними закликами до української влади виступила й низка європейських політиків.

Раніше Канада вирішила обмежити в'їзд ключовим українським урядовцям у зв'язку з насильством проти учасників Євромайдану. Про це у своєму Twitter повідомив міністр Канади у справах імміграції Кріс Александер.