ua en ru

Обама висловив стурбованість щодо нападу на посольство Ізраїлю в Єгипті

Білий дім у п'ятницю оприлюднив заяву, в якій говориться, що президент США Барак Обама висловив стурбованість нападом на посольство Ізраїлю в Єгипті і закликав єгипетський уряд вжити заходів щодо забезпечення безпеки ізраїльської дипмісії, повідомляє "Сіньхуа".
У заяві наголошується, що під час телефонної розмови з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху Обама зазначив: США вживають заходів для стабілізації ситуації, щоб уникнути повторення подібних насильницьких актів і закликають керівництво Єгипту виконати свої міжнародні зобов'язання щодо забезпечення безпеки іноземних дипмісій.
За повідомленням представника Держдепартаменту США, глава цього відомства Хілларі Клінтон у ході телефонної розмови з міністром закордонних справ Єгипту Мухаммедом Камелія Амром також закликала Єгипет захистити власність посольств іноземних держав.
Нагадаємо, у Каїрі демонстранти увірвалися в будівлю, в якій розташоване посольство Ізраїлю. Протестуючі викидали з вікон будівлі документи.

Раніше учасники акції протесту, яка почалася напередодні в Каїрі, зруйнували стіну, що оточувала ізраїльське посольство, і зірвали з будівлі прапор єврейської держави, замінивши його на єгипетський триколор. Це вже другий подібний випадок - в минулий раз 21 серпня ц.р. в ході масових виступів один з демонстрантів заліз на дах будівлі посольства, зірвав ізраїльський прапор і замінив його єгипетським, що викликало радість натовпу.

Відносини між двома країнами загострилися після того, як в серпні п'ять єгипетських прикордонників були вбиті під час перестрілки між ізраїльськими військовими і палестинськими бойовиками на Синайському півострові.

Єгипет звинуватив Ізраїль у вбивстві своїх громадян і зажадав розслідування. Ізраїль у відповідь заявив, що його військові до вбивств єгиптян непричетні.