ua en ru

Обама посилить тиск на лідерів ЄС для боротьби з борговою кризою регіону

Президент США Барак Обама посилить тиск на лідерів Євросоюзу на саміті у Вашингтоні в понеділок з метою прискорити боротьбу з борговою кризою регіону, повідомляє Reuters.
Європейська криза набирає обертів і викликає багато побоювань у американської влади напередодні виборів у США в 2012 році. У той час як Німеччина і Франція намагаються посилити бюджетний контроль в єврозоні, главу Європейської Ради Хермана Ван Ромпея та голову Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу чекає серія важких запитань від Обами про те, як довго Європа планує затягувати вирішення кризи.
Зустріч американського і європейських лідерів навряд чи принесе плідні результати, тому що на ній не будуть присутні глави європейських держав, які повинні прийняти важливі рішення щодо майбутнього 17 країн валютного блоку.
Однак, Ван Ромпей і Баррозу мають великий вплив в єврозоні, будучи главами ключових інститутів Євросоюзу, на плечах яких лежить відповідальність за розв'язання кризи регіону, що поставила під загрозу майбутнє блоку в момент загальної слабкості світової економіки.
Обама проводить регулярні бесіди з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і Президентом Франції Ніколя Саркозі, і саміт надасть йому можливість посилити тиск за закритими дверима.
"Він розуміє, що це проблема європейських лідерів", - сказала Хітер Конлі з вашингтонського Центру стратегічних і міжнародних досліджень.
Обама і європейські лідери опублікують заяву за результатами саміту. І Обама, швидше за все, підтвердить впевненість у здатності європейських лідерів впоратися з кризою, якщо вони проявлять впевнене політичне керівництво.
Американський Президент уже зазначав, що для заспокоєння ринків знадобляться "важкі рішення" від європейських лідерів, але не уточнював, які саме рішення необхідні.
Деякі американські політики вважають, що Європейський Центробанк міг би брати активнішу участь у вирішенні боргової кризи Європи, однак по інший бік Атлантики така думка не користується великою популярністю.
Розбіжності між європейськими політиками посилилися минулого тижня. Баррозу повідомив, що випуск єдиних облігацій єврозони стане можливим після вступу в силу нових бюджетних вимог, але віце-канцлер Німеччини Філіп Реслер у відповідь повідомив, що пропозиція єдиних облігацій була "безвідповідальною".
Для Обами ж дуже важливо уникнути розповсюдження європейської кризи в світлі майбутніх виборів в 2012 році. Здатність Обами захистити економіку США від повторного економічного спаду і знизити рівень безробіття з 9% може збільшити його шанси на переобрання на пост президента в наступному році.