ua en ru

Обама переконав Клінтон визнати поразку в ніч виборів у США

Обама переконав Клінтон визнати поразку в ніч виборів у США Фото: Барак Обама і Хілларі Клінтон

ЗМІ дізналися про роль Обами у визнанні Клінтон поразки на виборах

Президент США Барак Обама в ніч президентських виборів зателефонував Хілларі Клінтон і переконав її визнати поразку на виборах. Про це з посиланням на ще не видану книгу про вибори в США 2016 року пише The Hill.

За даними видання, автори книги - кореспонденти в Білому домі Емі Парнса і Джонатан Аллен - посилаються на три джерела, знайомі з ситуацією.

"Ви повинні визнати", - сказав Обама колишньому держсекретареві, коли сама Клінтон, її сім'я і помічники спостерігали за результатами в ключових штатах - Мічиган, Вісконсин і Пенсільванія.

"Переломним моментом" для передвиборної гонки, як пише видання, стали озвучені дані по Пенсільванії після 1:30 за вашингтонським часом, після чого стало ясно, що Трамп набрав необхідні для перемоги 270 голосів вибірників. Зрештою, Клінтон послухалася поради Обами і в ніч на середу, 9 листопада, зателефонувала Трампу, щоб визнати поразку.

Одне з джерел розповіло, що йшло багато дискусій про те, чи могли результати в Мічигані і Вісконсині змінитися на користь Клінтон. Підсумкова різниця в голосах, за словами джерела, була настільки мала, що Клінтон, можливо, не стала б визнавати своєї поразки без натиску з боку Обами.

Заклик Обами визнати поразку, за словами джерел, залишив "гіркий присмак" у деяких прихильників Клінтон, які вважали, що вона повинна була чекати якомога довше. Видання нагадує, що глава передвиборного штабу Джон Подеста вночі вирушив зробити заяву перед прихильниками Клінтон, закликавши їх лягати спати і дочекатися остаточного підрахунку результатів.

Після того, як він повернувся, Клінтон все ж вирішила покласти край внутрішньопартійним суперечкам із приводу результатів виборів, наполягаючи на дзвінку Трампу, пише видання.

"Просто дайте мені телефон. Я подзвоню йому [Трампу]", - наводить видання слова Клінтон, які, як стверджується, вона вимовляла в розпачі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що передвиборний штаб Клінтон підтримує зусилля Партії зелених у їхніх спробах домогтися перерахунку голосів на виборах президента США в низці ключових штатів.