ua en ru

Обама: ризик потрапляння ядерної зброї до екстремістів знизився

Обама: ризик потрапляння ядерної зброї до екстремістів знизився Фото: президент США Барак Обама

Однак президент США зазначив, що ядерна загроза залишається головною для світової безпеки

Світовій спільноті вдалося істотно зменшити ймовірність потрапляння ядерної зброї в руки терористів. Про це заявив президент США Барак Обама, виступаючи на міжнародному саміті з ядерної безпеки, передає BBC.

Однак президент США зазначив, що ця загроза залишається головною для світової безпеки.

"Працюючи разом, наші країни домоглися того, що терористам стало складніше отримати компоненти для ядерної зброї. Ми суттєво зменшили цей ризик," - сказав президент на спільному брифінгу з лідерами взяли участь у саміті країн.


Обама попередив, що в світі як і раніше залишається "близько 2000 тонн" матеріалів, які можуть бути використані для виготовлення ядерної зброї.

"Навіть маленька кількість плутонію може бути використано, щоб вбити або покалічити сотні тисяч людей. Це була б гуманітарна, політична, економічна та екологічна катастрофа, глобальні наслідки якої тривали десятиліттями", - заявив Обама.

Росія в цьому році не відправила представника на саміт з ядерної безпеки, пославшись на те, що ніяких проривних рішень на ньому не передбачається.

Північна Корея на тлі саміту в п'ятницю провела пуск балістичної ракети і зробила низку заяв про своїх ядерних можливостей.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко у ході саміту з ядерної безпеки у Вашингтоні закликав забезпечити гарантії для країн без ядерної зброї.