ua en ru

Обама закликає Китай "не грати м'язами"

Обама закликає Китай "не грати м'язами" Фото: Барак Обама закликав Китай дотримуватися міжнародного права

На думку американського президента, в Пекіні повинні розуміти, що зростаюча міць означає зростаючу відповідальність

Президент Сполучених Штатів Барак Обама вважає, що Пекін не повинен "грати м'язами" при вирішенні територіальних суперечок, зокрема в Південно-Китайському морі. Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу CNN.

"Якщо ви підписали договір, який передбачає вирішення питань на морі в міжнародному арбітражі, то той факт, що ви більші ніж Філіппіни, В'єтнам або інші країни... не дає вам права грати м'язами. Ви повинні дотримуватися міжнародного права", - підкреслив Обама.


Президент США додав, що його країна підтримує "мирний підйом" Китаю, але там повинні усвідомлювати, що зростаюча міць означає зростаючу відповідальність.

Обама повідомив, що Вашингтон закликав Пекін дотримуватися міжнародних правил і норм, щоб допомагати будувати міцний міжнародний порядок.

"Там, де ми бачили порушення ними міжнародних правил і норм, як в деяких випадках в Південно-Китайському морі або в економічній політиці, ми реагували жорстко. І ми показали, що будуть наслідки", - зазначив Обама.

Нагадаємо, в червні розвідувальний корабель військово-морських сил КНР без дозволу увійшов у територіальні води Японії в районі невеликого острова Кутироерабу, що відноситься до південної префектури Кагосіма.