ua en ru

Обама закликав КНР припинити крадіжку інтелектуальної власності та врегулювати курс юаня

Президент США Барак Обама звернувся до влади Китаю з наполегливою вимогою припинити крадіжку американської інтелектуальної власності та врегулювати курс юаня. Свої вимоги глава Білого дому озвучив в ході форуму Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) в Гонолулу, передає Reuters.
За словами Обами, занижений курс юаня ставить американський бізнес у невигідне становище, тому Китаю "необхідно грати за правилами" в питаннях валютного курсу. Обама додав, що, якщо курс юаня зросте, це підштовхне попит на внутрішньому ринку КНР і допоможе вирішити уряду Китаю проблему з інфляцією.
На думку аналітиків, курс юаня занижений приблизно на 40%. Навмисне здешевлення курсу китайської валюти по відношенню до долара веде до здешевлення експортних товарів з Китаю і гальмує американську економіку.
Проте влада Китаю не раз підкреслювала, що торговий дисбаланс між країнами, при якому Китай експортує в США в 4 рази більше товарів і послуг, ніж США імпортують в КНР, пов'язане не з курсом юаня, а з різним економічним устроєм двох країн, зокрема, з різною структурою споживання, інвестування та ін.
Також американський Президент засудив крадіжку інтелектуальної власності США, заявивши, що "для такої економіки, як США, де основною ринковою перевагою є інновації та авторські права, необхідна безпека інтелектуальної власності на таких великих ринках, як китайський". Дані заяви були зроблені у відповідь на нещодавно опубліковану доповідь спецслужб США, що називає Китай лідером світового кібершпіонажу і хто засуджує Піднебесну в крадіжці важливих дослідних та економічних даних у США.
При цьому глава Білого дому підкреслив величезну важливість співпраці США і Китаю для всього Азіатсько-Тихоокеанського регіону. На думку Обами, обидві країни повинні докласти зусиль для встановлення рівномірного економічного зростання у світі.
Варто зазначити, що Китай є найбільшим власником американських облігацій - на суму 1,1 трлн дол.