ua en ru

Обама представить доповідь щодо реформи шпигунських програм АНБ

Президент США Барак Обама сьогодні представить Міністерству юстиції план щодо обмеження шпигунських програм Агентства національної безпеки (АНБ) США.

Президент США Барак Обама сьогодні представить Міністерству юстиції план щодо обмеження шпигунських програм Агентства національної безпеки (АНБ) США, передає ВВС.

Очікується, що промова Обами буде заснована на доповіді комісії Білого дому, яка займалася вивченням електронних шпигунських програм США після публікацій у ЗМІ деяких секретних матеріалів колишнім системним адміністратором американської компанії Booz Allen Hamilton, яка працювала за контрактами з ЦРУ і АНБ США, Едвардом Сноуденом. Доповідь комісії був опублікований у грудні 2013 р. і містить в загальній складності 46 рекомендацій по створенню спеціального громадської наглядової ради при комісії з нагляду за іноземними розвідками (Foreign Intelligence Surveillance Court, FISC), який є органом, санкционировавшим здійснення масштабних програм спостереження по всьому світу.

Крім того, очікується, що Обама оприлюднить рішення щодо створення наглядової ради при FISC, а також назве перелік додаткових заходів, покликаних посилити заходи по збереженню конфіденційності секретної інформації. Також від виступу американського президента чекають, що він представить детальний звіт про те, як спецслужби США стежили за лідерами іноземних держав, а також скоротить терміни зберігання зібраних АНБ розвідувальних даних.

Втім, експерти відзначають, що, швидше за все, у доповіді Обами не прозвучить головна рекомендація комісії Білого дому, а саме - делегування зобов'язань по зберіганню записів телефонних розмов від відомств АНБ до телекомунікаційним компаніям або третій стороні з тим, щоб це здійснювалося з додержанням більш суворих правил. Передбачається, що рішення даного питання президент США залишить на розгляд конгресу.