ua en ru

Обама підтвердив участь у саміті G20 в Росії, незважаючи на ситуацію зі Сноуденом

Президент США Барак Обама підтвердив намір приїхати до Росії, щоб взяти участь в наміченому на вересень ц.р. саміті "великої двадцятки". Раніше Білий дім робив заяви про можливість скасування візиту до Росії Президента Сполучених Штатів у зв'язку з тим, що Москва ухвалила рішення надати колишньому співробітникові Агентства національної безпеки Едварду Сноудену тимчасовий притулок на території РФ строком на 1 рік.

Президент США Барак Обама (на фото) підтвердив намір приїхати до Росії, щоб взяти участь в наміченому на вересень ц.р. саміті "великої двадцятки", передає Reuters. Раніше Білий дім робив заяви про можливість скасування візиту до Росії Президента Сполучених Штатів у зв'язку з тим, що Москва ухвалила рішення надати колишньому співробітникові Агентства національної безпеки Едварду Сноудену тимчасовий притулок на території РФ строком на 1 рік.

Виступаючи в програмі Джея Ліно на телеканалі NBC, Обама заявив, що Москва все ще іноді повертається до звичок часів "холодної війни". Обама розчарований рішенням Росії надати притулок Едварду Сноудену. Президент США не сказав, чи відбудеться його особиста зустріч з Президентом Росії Володимиром Путіним. Раніше повідомлялося, що в Адміністрації Обами розглядають доцільність подібної зустрічі Президентів один на один.

Нагадаємо, що Сноудену був наданий тимчасовий притулок на території РФ строком на 1 рік. США добиваються екстрадиції колишнього співробітника АНБ, обвинуваченого в розголошуванні відомостей, які складають військову і державну таємницю, а також в шпигунстві і крадіжці інформації.

Крім того, повідомляється, що переговори між США і Росією у форматі "2+2", намічені раніше на 9 серпня 2013 р., пройдуть у Вашингтоні, як було заплановано, незважаючи на рішення Москви надати притулок Сноудену, передає Reuters. Про це повідомила прес-секретар Державного департаменту США Дженніфер Псакі, виступаючи на прес-конференції.

Питання про повернення Сноудена в США буде піднято на майбутніх переговорах, підкреслила Псакі. Іншою актуальною темою, обговорити яку передбачається в ході зустрічі, стане ситуація в Сирії і ширше - на Близькому Сході, включаючи іранську ядерну програму. Вашингтон побоюється, що поглиблення напруженості в двосторонніх відносинах може призвести до неможливості вирішення проблеми шляхом переговорів.

Заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков піддав критиці намір США підняти на вищому рівні питання про повернення Сноудена на батьківщину, заявивши, що не розуміє, чому Сполучені Штати надають проблемі таку важливість.

Отець Едварда Сноудена Лон Сноуден планує поїздку до Москви найближчим часом.