ua en ru

Обама підписав дворічний бюджет США, обмеживши права чиновників

Президент США Барак Обама підписав законопроект про бюджет на два роки, що послабляє автоматичне урізання витрат і є результатом угоди двох партій.

Президент США Барак Обама підписав законопроект про бюджет на два роки, що послабляє автоматичне урізання витрат і є результатом угоди двох партій, передає Associated Press.

Зазначається, що угода не є настільки всеосяжною, як раніше прагнули укласти сторони, однак вона завершує період фінансового балансування на межі війни.

Символічно, що авторами документа виступили сенатор-демократ Петті Мюррей і конгресмен-республіканець Пол Райан. Угода передбачає урізання витрат на 23 млрд дол. Додамо, що партії орієнтуються не стільки на зменшення витрат, скільки на збільшення зборів до держскарбниці на 85 млрд дол. у найближчі 10 років.

Законопроект, що визначає видаткову частину бюджету США, був схвалений Обамою під час його відпустки на Гаваях. Його підписання стало однією з останніх офіційних дій Обами цього року, що був позначений "шатдауном" уряду, розбіжностями за програмою охорони здоров'я і постійним тупиковим протистоянням двох партій у Конгресі.

Угода була схвалена Сенатом 18 грудня ц.р. "За" ухвалення постанови проголосували 64 сенатори, 36 виступили "проти". Вона, зокрема, дозволить уникнути чергового призупинення роботи уряду країни в січні 2014 р.

Також на Гаваях Обама затвердив законопроект про оборонні витрати. Документ передбачає регулярний військовий бюджет у розмірі 552,1 млрд дол.

Крім цього, 80,7 млрд дол. будуть виділені на війну в Афганістані та інші зарубіжні військові операції. Зарплата військовослужбовців, відповідно до документа, збільшиться на 1%.

Нагадаємо, в середині грудня Сенат схвалив компромісний проект бюджету США. "За" проголосували 67 зі 100 сенаторів.

Угода щодо бюджету від республіканця Пола Райна і демократа Петті Мюррей передбачало збільшення урядових витрат до 1 трлн дол. А також - зменшення дефіциту бюджету на 23 млрд дол. Раніше цей документ був схвалений палатою представників.