ua en ru

Обама підписав закон про підвищення стелі державного боргу США

Президент США Барак Обама, що відпочиває на вихідних в Південній Каліфорнії, підписав закон про підвищення стелі державного боргу, передає Fox News.

Президент США Барак Обама, що відпочиває на вихідних в Південній Каліфорнії, підписав закон про підвищення стелі державного боргу, передає Fox News. Підвищення стелі держборгу дозволить уряду виплачувати соціальні допомоги та зарплату чиновникам. Раніше законопроект був затверджений 67 голосами сенаторів, проти нього проголосував 31 конгресмен. Федеральне казначейство тепер отримало можливість вільні запозичення до 15 березня 2015 р. Законодавці вже не повернуться до обговорення цього питання, поки до присяги не буде приведений новий склад конгресу після листопадових виборів 2014 р.

Раніше міністр фінансів США Джейкоб Лью закликав Конгрес підвищити стелю державного боргу і підтримати відновлення економіки.
"Вкрай важливо, щоб Конгрес негайно підвищив ліміт запозичень, - сказав Лью. - Буде помилкою чекати останнього моменту для вирішення цього питання".

За його словами, економіка США стоїть на порозі зростання в 2014 р., і Конгрес повинен уникнути можливої кризи, пов'язаного з питанням державного боргу.

"Проста затримка з підвищенням ліміту може завдати шкоди нашій економіці, обрушити фінансові ринки і вдарити по платниках податків", - додав міністр.

Дія стелі держборгу було призупинено до 7 лютого в рамках угоди між Президентом Обамою та республіканцями. Міністерство фінансів використовує надзвичайні заходи або ж бухгалтерські маневри, щоб виграти час і отримати додаткове фінансування.