ua en ru

Обама обговорив з Меркель і Кемероном введення нових санкцій проти РФ

Президент США Барак Обама обговорив з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і прем'єр-міністром Великобританії Девідом Кемероном можливість введення додаткових санкцій відносно Росії, якщо Москва не вживе заходів щодо деескалації ситуації на сході України.

Президент США Барак Обама обговорив з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і прем'єр-міністром Великобританії Девідом Кемероном можливість введення додаткових санкцій відносно Росії, якщо Москва не вживе заходів щодо деескалації ситуації на сході України. Про це йдеться в заяві Білого дому.

"Погодившись і далі докладати зусилля з пошуку дипломатичного вирішення нинішньої кризи, вони (Обама, Меркель і Кемерон) підтвердили свою рішучість залишатися в тісному контакті" при прийнятті додаткових дій, яких може вимагати розвиток ситуації", - йдеться в заяві Білого дому.

Глави трьох держав поклали на Росію "пряму відповідальність за заперечення підтримки українських ополченців, зазначила адміністрація Обами.

Влада США 16 липня розширили фінансові санкції проти російських компаній. Для цього американський Мінфін придумав нововведення - особливий список Sectoral Sanctions Identifications List (SSI), куди потрапили Зовнішекономбанк, Газпромбанк, "Роснефть" НОВАТЕК. При цьому введені проти російських корпорацій обмеження не передбачають заморожування їх активів і не перекривають їм доступ до американської фінансової системи.

Фактично обмеження зводяться до того, що вищевказаним корпораціям тепер не можна залучати середньострокові і довгострокові позики у компаній та інвесторів зі Сполучених Штатів. Американський Мінфін попередив, що компанії зі списку SSI можуть бути в будь-який момент переведені в традиційний список SDN - в такому разі вони будуть повністю ізольовані від фінансової системи США. Про висновки РБК, вивчила юридичні наслідки санкцій, читайте тут.

Останнім часом риторика Заходу не затихає щодо конфлікту в Україні і ролі Росії, яка нібито підтримує ополченців, особливо посилилася після авіакатастрофи під Донецьком 17 липня. При аварії в околицях села Грабово Шахтарського району Донецької області літака Boeing-777 Malaysian Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, загинули 283 пасажири і 15 членів екіпажу.

Хоча у США впевнені, що вразила лайнер випустили ракету ополченці, відповідальність за трагедію вони покладають на Москву. В день трагедії прес-секретар Обами Джош Ернест зробив різку заяву на адресу Москви, в якому зазначив, що авіакатастрофа сталася під час кризи в Україні, який "живиться російською підтримкою ополченців".

18 липня Меркель назвала передчасними розмови про додаткові санкції проти Росії. "Що стосується санкцій, я б хотіла звернути увагу на те, що з моменту катастрофи лайнера не минуло й 24 годин. На даний момент потрібно розібратися в тому, що трапилося, провести незалежне розслідування. Поки передчасно робити висновки (хто винен у трагедії), поки у нас не буде доступу до уламків літака", - заявила канцлер.