ua en ru

Обама ініціює продовження податкових пільг у США

Президент США Барак Обама виступив із закликом до Конгресу підтримати продовження низки податкових пільг часів свого попередника Джорджа Буша.

Подібна ініціатива Обами дозволить йому надати хоча б часткове рішення проблеми "податкової ями", що передбачає різке скорочення держвитрат разом з підвищенням рівня оподаткування.

Обама вважає, що продовження податкових послаблень часів Джорджа Буша-молодшого гідні далеко не всі американці. У своєму зверненні до Конгресу господар Білого дому закликав законодавців продовжити на один рік дію податкових пільг тільки для тих громадян, хто заробляє на сім'ю не більше 250 тис. дол на рік, тобто представників середнього класу, складових до 98% від всіх платників податків країни.

Як вважають аналітики, подібні заяви Обами за чотири місяці до виборів є лише спробою переключити увагу виборців з негативного стану американської економіки. "У минулу п'ятницю вийшла не дуже хороша статистика по ринку зайнятості. Безробіття знаходиться на рівні 8,2%, що не дуже вигідно з погляду політичного рейтингу. Заява про необхідність продовжити пільги лише для представників середнього класу не є новою для Обами - він завжди виступав за це. Тепер ця позиція дозволить йому зіграти на контрасті з Ромні, який хоче продовжити пільги і для багатих. Іншими словами, це ще один привід звинуватити небідного конкурента у відстоюванні позиції багатіїв", - заявив аналітик EIU Стівен Леслі.

Перед виборами Обама хоче звернути увагу виборців на проблему так званої податкової прірви, про яку Вашингтон попередили вже навіть з МВФ. Мова йде про скасування податкових пільг і одночасне автоматичне зниження державних витрат з початку наступного року. Таке поєднання, впевнені експерти МВФ, здатне повернути назад динаміку американської економіки. Так, фонд прогнозує, що при сприятливому збігу обставин ВВП США зросте наступного року на 2,3%, однак, якщо місцева влада ніяк не запобатиме масштабному зростанню податків, поєднання "податкової прірви" і негативних новин з Європи може привести до рецесії на рівні 1,7%.

У Вашингтона залишається все менше часу на вирішення цієї проблеми - автоматичне скорочення держвитрат, покликане заощадити 7 трлн дол., почнеться вже 1 січня, причому уникнути його не представляється можливим. Що стосується продовження податкових пільг, то і це питання не буде вирішене як мінімум до закінчення президентських виборів.

"Ані республіканці, ані демократи не зможуть провести через обидві палати Конгресу закон про часткове або повне продовження пільг - в палаті представників більшість зберігають республіканці, у той час як в сенаті балом правлять демократи, ніхто зараз не піде на поступки", - пояснив Леслі. На його думку, продовження пільг в тому або іншому вигляді стане одним з першочергових завдань для переможця на листопадових президентських виборах.