ua en ru

Обама хоче ліквідувати найбільші іпотечні агентства

Президент США Барак Обама має намір допомогти ринку нерухомості. Для цього він має намір провести масштабну реформу іпотечного фінансування.

Президент США Барак Обама (на фото) має намір допомогти ринку нерухомості. Для цього він має намір провести масштабну реформу іпотечного фінансування, передає телеканал "Росія 24".

У вівторок Президент виступить з промовою про житловий ринок в столиці штату Арізона Фіниксі, шостому по величині місті США. Фіникс входить до числа міст, які найбільш сильно пострадаждали від краху ринку житла під час фінансової кризи, ціни на житло тут все ще на 41% нижче за пік 2006 року, незважаючи на недавнє підвищення вартості будинків по всій країні.

У своєму виступі Обама, як очікується, знову підтримає недавно представлений Конгресу законопроект про реформування житлового фінансування підготовлений республіканцями і демократами спільно. Згідно законопроекту, слід замінити Fannie Mae і Freddie Mac, націоналізовані в 2008 році, системою, в якій приватний капітал викуплятиме позики у кредиторів і випускати цінні папери під їх забезпечення, тобто проводити сек'юритизацію.

Цей процес вважається необхідним для забезпечення нормального припливу капіталу на ринок житла і зниження вартості кредитів. Проте Обама має намір понизити роль держави на ринку нерухомості, роль влади, ймовірно, обмежиться наданням деяких форм страхування і гарантій.

В середу Обама візьме участь в обговоренні ситуації на ринку житла, організованому інтернет-базою даних нерухомості Zillow.

Нагадаємо, з грудня 2012 р. ФРС США викупляє активи приблизно на 85 млрд дол. в місяць: 45 млрд дол. - US Treasuries (третій раунд кількісного стимулювання - QЕ3), ще 40 млрд дол. - папери іпотечних агентств. Тоді ж ФРС вперше дала вказівки, якого рівня повинні досягти макроекономічні індикатори, перш ніж розглядатиметься питання про підвищення процентних ставок. Рівень безробіття має бути не більше 6,5% за умови, що прогноз інфляції на найближчих рік-два не перевищує 2,5%.