ua en ru

ВАТ "Норнікель" інвестує 1,3 млрд дол. на модернізацію Надеждівського металургійного заводу

ВАТ ГМК "Норильський нікель" інвестує 1,3 млрд дол. на модернізацію Надеждівського металургійного заводу (НМЗ). Про це повідомляє прес-служба компанії. Цілями модернізації НМЗ є зниження операційних витрат за рахунок виведення з експлуатації застарілих плавильних і рафінувальних переділів Заполярної філії ГМК "Норильський нікель", а також збільшення випуску товарної продукції за рахунок збільшення видобування при рафінуванні файнштейна, уточнюють у компанії.
Дана модернізація є частиною стратегії виробничо-технічного розвитку компанії до 2025 р., яка була прийнята радою директорів 27 жовтня 2011 р. Стратегія передбачає, що незважаючи на збідніння рудного сировини і реалізацію екологічних проектів, в наступний період рентабельність EBITDA компанії залишиться стабільною. Це обумовлено впровадженням нових технологій в збагачувально-металургійному переділі, які дозволяють збільшити витяг металів і оптимізувати витрати. За словами представників компанії, реконструкція збагачувального й металургійного виробництва дозволить не тільки нівелювати негативний вплив зниження якості рудної бази і вирішити екологічні проблеми, але і отримати додатковий прибуток.
ВАТ "ГМК "Норильський нікель" - один з найбільших в світі виробників кольорових металів. На його частку припадає 22% світового виробництва нікелю, 9% платини, 38% паладію і 3% міді. "Норильський нікель" в I півріччі 2011р. скоротив виробництво нікелю на 6,2% - до 136 тис. т, виробництво товарної міді досягло 184,430 тис. т (-7,5%), паладію - 1 млн 425 тис. тройських унцій (-4,6%), платини - 360 тис. тройських унцій (+0,6%). Основними акціонерами ГМК "Норнікель" є глава "Інтерроса" Володимир Потанін (близько 30% статутного капіталу), ОК "Русал" (25%), "Металлоінвест" (близько 4% акцій), нафтотрейдер Trafigura - близько 8%. Квазіказначейські акції компанії близько 10%. Чистий прибуток "Норнікеля" за міжнародними стандартами фінансової звітності за 2010 р. зріс на 27% і склав 3,298 млрд дол.