ua en ru

ВАТ "Газпром" не допускає незалежних виробників газу в ГТС

ВАТ "Газпром" не допускає незалежних виробників газу в єдину газотранспортну систему (ГТС) навіть після заяви прем'єр-міністра Російської Федерації Володимира Путіна про позбавлення його монополії. Незалежні виробники як і раніше змушені спалювати попутний нафтовий газ або використовувати його для власних потреб, передає РБК daily.
Нагадаємо, на нараді з розвитку паливно-енергетичного комплексу РФ на початку лютого 2011 р. В.Путін підняв проблему дефіциту газотранспортних потужностей. На думку голови уряду, ВАТ "Газпром" необгрунтовано відмовляє незалежним виробникам газу у відповідь на запити щодо допуску до ГТС. Якщо газовий концерн не змінить свою політику, то В.Путін обіцяв позбавити його монополії, змінивши законодавство.
ЗАТ "Транс Нафта" і ТОВ "Газенерго-Альянс" в 2009 р. зверталися у Федеральну антимонопольну службу РФ (ФАС), яка визнала неправомірність дій ВАТ "Газпром" і наклала на нього штраф. Але ВАТ "Газпром" оскаржив вердикт відразу в трьох судових інстанціях.
"З моменту нашого звернення до ФАС нічого не змінилося", - говорить генеральний директор ЗАТ "Транс Нафта" Сергій Степанов. За його словами, газовий концерн блокує всі спроби незалежних виробників потрапити в ГТС, так як у дрібних компаній немає контрактів з кінцевим споживачем. ЗАТ "Транс Нафта" веде розробку родовищ у Волгоградській обл. і змушене продавати газ у ГТС по ланцюжку дочірніх структур ВАТ "Газпром" - ТОВ "Волгоградрегіонгаз" для "Газпром Міжрегіонгаз Волгоград" за ціною, яка є меншою за реальну вартість.
Так, ВАТ "Лукойл" підписав угоду з ВАТ "Газпром" про постачання газу з родовищ Більшохетської западини і Північного Каспію. У 2012-2016 рр. газ ВАТ "Лукойл" отримає доступ до ГТС, в перший рік це буде 8,35 млрд куб. м.
В управлінні інформації ВАТ "Газпром" підкреслили, що компанія діє у відповідності з федеральним законом про газопостачання. ВАТ "Газпром" задовольняє всі своєчасно подані заявки незалежних виробників на доступ до єдиної системи газопостачання, крім тих випадків, коли це неможливо з технічних причин. У першу чергу це обмежені можливості газотранспортної системи. Обсяг транспортування газу незалежних виробників щодо ГТС компанії щорічно збільшується: в 2009 р. обсяг склав 60 млрд куб. м, в 2010 р. цей показник виріс до 89,3 млрд куб. м.