ua en ru

NYT опублікувала деталі операції Моссаду по ядерній програмі Ірану

NYT опублікувала деталі операції Моссаду по ядерній програмі Ірану Фото: ілюстративне фото (mossad.gov.il)

Розвідка Ізраїлю два роки готувала операцію з викрадення документів

Операція ізраїльської розвідки (Моссад) з отримання матеріалів про ядерну програму Ірану тривала з лютого 2016 року. Про це пише New York Times з посиланням на джерела в уряді Ізраїлю.

За словами джерела, агенти Моссаду в лютому 2016 року виявили в Тегерані документи про ядерну програму, і майже два роки спостерігали за їх сховищем. У січні 2018 року їм вдалося проникнути до будівлі, викрасти оригінали документів і доставити в Ізраїль. Також повідомляється, що в січні керівник Моссаду Йосі Коен повідомив президенту США Дональду Трампу про операцію в Тегерані.

За словами джерела, такий проміжок між отриманням матеріалів та публічним їх поданням пояснюється складністю обробки великої кількості текстів перською мовою. Однак експерти сходяться на думці, що документи представили напередодні, тому що скоро Трамп має прийняти рішення щодо ядерної угоди з Іраном.

Нагадаємо, раніше ізраїльський прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху заявив, що має докази розробки Іраном ядерної зброї. Відповідна інформація, за його словами, знаходиться у 55 тисячах файлів і на 183 компакт-дисках.