ua en ru

Нинішній рік може стати одним з найспекотніших в історії спостережень за погодою, - ООН

Нинішній рік може стати одним з найспекотніших в історії спостережень за погодою, - ООН Фото: спекотний рік (Pixabey)

Екстремальна погода загрожує безпеці людства

Нинішній рік може стати одним з найспекотніших в історії спостережень за погодою. Про це йдеться у попередній заяві експертів Всесвітньої метеорологічної організації про стан клімату, оприлюдненому сьогодні на кліматичній конференції Організації об'єднаних націй, передає DW.

"Ми стали свідками надзвичайної погоди, включаючи температури, що перевищують 50 градусів Цельсія в Азії, рекордні урагани в Карибському басейні і в Атлантиці, досягли берегів Ірландії, руйнівні мусонні повені, що здійснили вплив на життя багатьох мільйонів людей, і невпинну посуху в Східній Африці", - уточнив генеральний секретар метеорологічної організації Петтері Таалас

Основною причиною кліматичних змін він назвав "збільшення концентрації парникових газів в результаті діяльності людини".

Згідно із заявою експертів, середня глобальна температура з січня по вересень 2017 року була приблизно на 1,1 градус за Цельсієм вище аналогічного показника доіндустріальної епохи.

Кліматичні зміни та зафіксовані такі погодні явища, як катастрофічні урагани і повені, виснажливі хвилі тепла і посухи, що впливають на безпеку, добробут та навколишнє середовище людини.

У цілому період з 2013 по 2017 роки стане найбільш теплим п'ятиріччям в історії спостережень, причому найбільш теплим роком, ймовірно, залишиться 2016 рік унаслідок потужного явища Ель-Ніньо, в той час як 2015 і 2017 роки займуть друге або третє місце.

Серед головних загроз експерти називають продовольчу безпеку людей у країнах, загальний ризик захворювань та смертності у зв'язку з надмірним теплом, а також збільшення кількості біженців.

Наголошується, що близько 30% населення світу в даний час живе в екстремальних кліматичних умовах.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Бонні (Німеччина) у понеділок, 6 листопада, розпочалася міжнародна Кліматична конференція ООН (COP23), в якій візьмуть участь в цілому 25 тис. учасників.